Христо Иванов: Има хляб в третия мандат на Радев

Лидерът на „Да, България“ и шеф на ПГ на ДБ Христо Иванов разкри, че разчита третият мандат, който президентът Румен Радев ще връчи за съставяне на кабинет, да бъде реализиран. „Това ще е кризисен мандат и последен шанс за нормална процедура“, каза той.

„Ние не сме спирали с опитите за това да има кабинет. ДБ има несъмнено ясна програма за това, което трябва да се направи. От тази гледна точка ние оценихме реалността – гражданите гласуваха за промяна, но възложиха надеждите си на „Има такъв народ“. Тяхната оценка е че този парламент няма ресурс да излъчи правителство на промяната.

Сега предстои всяка формация да даде своята формула и оценка какво да се направи. Нормално е да има нов разговор. Страната се намира в 3 кризи. Едната е кризата, свързана с епидемията и необходимостта от решителен план за доброволна ваксинация. Втората криза е икономическата, която е отключена от здравната криза, но ще се превърне в предизвикателство за обновяването на икономиките. Третата криза е кризата на държавността – с правосъдието, с корупцията. ДБ е създадена заради тази криза, която е най-вечната, искаме с нея да се захванем“, каза още той.

„В този парламент политическите сили не са узрели за дълбока промяна. Без мнозинство не може да има реална промяна“, добави лидерът на ДБ по повод днешните събития с гласуването в съюз между ГЕРБ-БСП и ДПС за дневния ред на Народното събрание.

„Ние сме далеч от това дори да имаме ядро, около което да се формира мнозинство. В парламента няма разговор. Днес нито една формация не даде индикация, че ще бламира работата на парламента, значи е било предварителна уговорка. Трябва да започне един разговор с избирателите си в името на какво и с кого сме готови да правим определени усилия“, добави той.

„Не са скочили всички срещу нас. Това са силите на статуквото, които не сме очаквали да са на друга позиция. Време е да се върнем към конвенционалното правосъдие“, каза още Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *