Хотелиери и ресторантьори от Пиринско смятат разхлабването на мерките за абсурдно

Хотелиери и ресторантьори от Пиринско смятат разхлабването на мерките за абсурдно

Собственици на ресторанти и заведения в Благоевград посочиха пред БНР, че отварянето на откритите части и терасите към заведенията за клиенти, като част от разхлабването на мерките от днес, е абсурдно за бизнеса и престъпно за хората в поредния пик на пандемията и препълнените болници.

Те са категорични, че кризата не се управлява ефективно и прогнозата им е за скорошен крах на ресторантьорите и хотелиерите. Представителите на туристическия бранш в Благоевград посочват, че повече от година никой не ги чува. Защото милиардите левове помощ от държавата се разпиляват някъде по пътя до тях или идват тогава, когато е късно.

Васил Димитров управлява два хотела и няколко заведения в района на Благоевград. Това е семеен бизнес над 20 години. Поддържат и фермерско производство, за да предлагат екологични продукти на своите клиенти. По думите му калкулираните до момента загуби заради пандемията и абсолютната непредсказуемост в държавната политика са над 60 процента.

Най-тежко е понесъл загубата на човешкия капитал. Много от дългогодишните служители са сменили работата или са напуснали страната. Останали само тези, които приготвят храна за вкъщи. Хотелите, макар и работещи, са почти празни.

Новината за лекото разхлабване на мерките, които им дават възможност да посрещат клиенти на терасите и откритите пространства в заведенията, приема с едва сдържан гняв, защото априлското време далеч не прилича на лято. И най-вече, защото хората се страхуват заради бума на заразата, заради препълнените болници и очаквания пик в края на април :

„Когато цифрите говорят, всеки един трябва да замълчи. Няма как да сме рекорден брой заразени, а ние да охлабваме мерките. А сега няма как да работим навън, защото е студено времето“, каза в „Преди всички“ Васил Димитров.

„Това, което прави държавата в момента, е равносилно на престъпление. Ние не можем да разхлабваме мерките, а цяла Европа да затяга мерките. Може би вече няма как да плащат на бизнеса. Как може сега да се отваря, след като населението ще се зарази, как може с лека ръка да се казва да сме спокойни, че има места в болниците. Те трябва да намерят начин как да помогнат на населението“, каза още хотелиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *