Хотелиерите в Банско: Хората масово анулират резервациите си

Хората масово анулират резервациите, алармират хотелиери в Банско. „На фона на хубавия сняг, който има в планината от последните дни“, споделят те с покруса, предаде actualno.com. Частичните забрани на услуги в хотелите отново изключват възможността да получат и държавна помощ: „По-добре да бъде затворен сектор „Хотелиерство“, за да можем поне да се възползваме от подкрепата, която в момента върви за другите сектори“.

Хотелиерите в Банско не изключват организирането на протести, ако не бъде променена заповедта на здравния министър. Междувременно първите израелски туристи, които се очакваха на 25 март в курортния комплекс „Слънчев бряг“, отмениха резервациите си.

Затруднения с намирането на персонал след поредния локдаун в страната, обявен вчера, който влиза в сила от понеделник /22 март/, прогнозират механджии, ресторантьори и собственици на заведения в Банско. Според тях това ще бъде един от основните проблеми, който ще стои за решаване пред тях, дори и ограничителните мерки да продължат само 10 дни. Масово хората, които са работили досега в сферата на ресторантьорството, търсят работа в други сфери на икономиката или възможности за работа в чужбина.

„Имаме работници, които пристигнаха от морето и са на работа едва 20 дни. Всички вече са си изчерпали възможностите – нямат право на обезщетение, нямат отпуски и дори все още не са получили тези 24 лева обезщетение на ден, които се бавят безумно много. За пореден път сме мишена. Според мен не е сериозно, че затварят заведенията, а хотелите продължават да работят. Мисля, че и това затваряне няма да е 10 дни и ще продължи по-дълго, но колкото и да е, за нас ще бъде трудно отново да намерим персонал. Сега имам хора от морето, които си тръгват заради новия локдаун и няма да се връщат повече. Всички гледат да се пренасочат към магазини за хранителни стоки, към хотелите и за нас от тук насетне ще е много трудно да намерим персонал”, коментира Калинка Прешелкова, собственик на механа в Банско.

Пред същите проблеми са изправени и други нейни колеги, които също се опасяват от липса на персонал при следващото отваряне, тъй като заетите в сектора масово търсят други алтернативи за работа. Относно мерките за подпомагане от бранша коментират, че много от тях не са одобрени, тъй като изискваниятаса големи. Мнението им е, че трябва да се помисли за облекчаване на процедурите за кандидатстване, за да може повече хора да се възползват.

Най-големи са спънките заради стари задължения на фирмите, останали най-вече за месец март, когато беше първата блокада на страната. Поради финансова невъзможност някои работодатели не са успели да се издължат към приходната агенция и това спъва кандидатстването им по мерките. Друг проблем според бранша е, че въпреки кризата дължимите суми не са освободени от лихви и с всеки изминал месец те набъбват. В същото време заведенията не работят и нямат приходи или те са намалени до минимум, респективно са в невъзможност да покрият старите си задължения, дори изпитват трудност да покрият месечните си разходи. От бранша се гневят на приходната агенция и поясниха, че от НАП прекрасно знаят кои бизнеси не работят, тъй като касовите им апарати са свързани с нея и от там виждат, че няма никакви приходи. Хората коментират ядосани, че когато през минали сезони всичко е работело нормално, данъчните не са ги оставяли да дишат и за най-дребните нарушения са им налагали актове, а сега, когато бизнесът е в затруднение и при затворени бизнеси, лихвите продължават да си текат

Новото затваряне става само 20 дни след отваряне на заведенията. В същото време от трудовите борси към края на февруари отчитат намаляване на безработицата, а към момента не се наблюдава освобождаване на наетите в туризма, дори има обявени свободни работни места с сферата на хотелиерството. Според работодателите това се дължи не на намалена безработица, а на факта, че много хора са заминали в чужбина, както и на това, че и в хотелиерския бранш през този сезон не е наеман допълнително персонал, тъй като туристите са малко.

Ето какво показват цифрите. Към края на месец февруари 2021 година броят на регистрираните безработни лица на територията на ДБТ – Разлог е 4933, при равнище на безработица 19,3%, като спрямо предходния месец януари броят на регистрираните работни лица бележи намаление със 148 лица.

По общини най-ниска е безработицата в община Банско. Там към края на февруари равнището на безработица е 9.8%, а регистрираните безработни лица 655. Към края на декември безработните в курорта са били 788, с равнище на безработица – 11,7%. Съпоставено с края на месец юни, когато безработните са били 1145, при равнище 17.1%, сега те са почти двойно по-малко.

10.8% е равнището на безработица на територията на община Разлог. Там броят на безработните лица е 1058, а към края на декември те са били 1203, с равнище на безработица – 12,2%. Спадът в сравнение с юни месец е почти 6%. Отчетеното тогава равнище е 16.4%. Леко увеличение се наблюдава в другите две общини. В община Белица към края на месец февруари броят на регистрираните безработни лица е 1716 при равнище от 41.9%, а към края на месец декември броят на безработните е бил 1671, с равнище 40,8%. Още по-голямо е нарастването в сравнение с юни, когато е отчетено равнище от 36.3%. В община Якоруда броят на безработните е по-малък – 1504 официално регистрирани, с равнище на безработица от 30,8%. Стойностите в сравнение с края на декември са почти същите. Отчетеното тогава равнище е било 31.3% с 1519 регистрирани безработни лица.

Обявените свободни работни места към ДБТ – Разлог са в сферата на услугите, търговията, строителството, както и оператори за производство на автомобилни компоненти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *