Хора, бдете! Педофили ловят деца в 5 онлайн игри

Педофили ловят деца в пет хитови компютърни игри, които се играят онлайн. Там виждат истинското име на жертвата, дори града, в който живее, и започват да се сближават с нея. Винаги прехвърлят комуникацията в чат, за да е лична и само между двамата. Това разкрива пред „Телеграф“ шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП комисар Владимир Димитров.

По думите му в момента тенденцията е подобни случаи да зачестяват, като сигналите в отдела му за последните два месеца са над 10.

Игрите, в чиито платформи педофилите търсят жертви, са свързани със създаване на виртуална реалност, дори имената им наподобяват този сценарий. В повечето децата създават например династии, фамилии, управляват империи. Има и такава, в които момчето или момичето си създава свой герой и започва да живее паралелен живот, но в интернет, търгува с дрехи, коли или пък ходи на училище, поддържа отношения с приятели.

„Във въпросните игри се говори на английски. В тях децата обикновено си регистрират истинското първо име, града, в който живеят, годините. На свой ред педофилите си създават близък до тези данни профил и започват да комуникират, да разпитват за проблемите на детето, на какво се ядосва, за да скъсят дистанцията“, обясни киберполицай №1. Вече след като си станат по-близки, преместват комуникацията в чат във Фейсбук или вайбър, уотс ъп или друга програма и споделянето продължава.

Обикновено близо 60% от момичетата и момчетата започват да споделят за проблеми в училището, както и за такива, свързани с родителите им – как не са им купили нов телефон или лаптоп и ги карат да учат, засекли антимафиотите.

„При по-голяма част от учениците контролът е занижен от страна на майката и бащата, те са по компютрите и шансът им да станат жертви на педофил е по-голям“, заяви комисар Димитров. Той даде и брутален пример отпреди две седмици с 14-годишно момиче от София, попаднало в лапите на извратен мъж от чужбина.

Преди няколко месеца седмокласничка от София започва да си комуникира с уж неин връстник в онлайн игра. Прехвърлят разговорите на лични съобщения и така педофилът се сближава много с девойката. „Първоначално всичко започнало невинно. Мъжът, чието лице детето не е виждало, а само измислена снимка на красив ученик, започва да й иска снимка на новото бюро, след това на нова дреха. Стига се дотам да я кара да се снима по бельо, а след това и гола“, разказа шефът на отдел „Киберпрестъпност“.

С умело психологическо обработване извратенякът успял да накара момичето да му прати и голи фотоси, с които започнал да го изнудва брутално. Плашел я, че ще ги покаже на родителите й, на приятелите и съучениците й. Така се стигнало дотам 14-годишната да е заставяна да изпраща порновидеа, на които се самозадоволява, на извратеняка. След като му омръзнало детето, той започнал да го кара да привиква свои приятелки, които също да се събличат. Най-брутален обаче бил краят – накарал жертвата да вика момчета и в стаята да правят секс пред камера, докато ги гледа.

„Последния месец имаме четири такива случая, по които работим, но предполагам, че са над 10, а хората просто не искат да се разчува. Призовавам ги обаче да не разсъждават по този начин, защото педофилите нанасят травма за цял живот на децата им, което не бива да се допуска“, отсече Димитров. По думите му, ако извършителят е в чужбина, редовно родители отказвали да подават и сигнали, защото не им се занимавало.

Киберполицаите очертаха профил на педофила, който лови жертви в нета. Обикновено са мъже от 20 до 60 години с различни професии. Тръгва се от шофьор на камион, мине се през учители, стига се до компютърни специалисти. Повечето от извратеняците са неженени и живеят с майките си. Ако пък имат семейства и деца, то винаги спят в друга стая, а не с половинката си. „Целта е да могат нощно време да гледат порнография“, обясниха експертите. По думите им онлайн педофилите са три вида. Първите, които са близо 92% – са хора, които само свалят детско порно, за да се самозадоволяват, но никога не пристъпват към личен контакт с хлапета. Вторите, които са едва 5%, започват чат и искат голи снимки от децата, както тези в онлайн игрите. Третият вид онлайн педофили са около 3% – това са извратеняците, които са готови на личен физически контакт с момченца и момиченца.

Сайтове за хлапета по бельо – входна врата за извергите

Сайтове за деца, които позират по бельо в предизвикателни пози, са входната врата на педофилите към зарибяване по порнографията. Киберченгетата са засекли, че става въпрос за т.нар. моделинг сайтове, в които децата са разсъблечени като фотомодели. Специфичното е, че извратеняците започват оттам да се нахъсват и да търсят още по-разсъблечени деца, след което вече доста от тях преминават към реалната порнография и сексуалните извращения. Именно от тези моделинг сайтове се правели и препратки към педофилските форуми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *