Харизанов: От опозицията не се чува предложение за премиер

„Корнелия Нинова със сигурност влезе в криза, а за цялата система дали е в криза предстои да разберем“. Това заяви анализаторът Георги Харизанов пред БТВ.

По думите му едно от нещата, които са верни, е, че Нинова е избрана съвсем наскоро пряко и с огромно мнозинство за председател на БСП.

„БСП претърпя тежко поражение. Но особеното е, че партията се позиционира в една ситуация, така че без БСП не може да се реализира нищо в парламента, ако се спазят обещанията, които бяха дадени преди изборите. От тази гледна точка заявленията, които вчера бяха направени, имат своята сериозна политическа стойност. Дали сме в условия на политическа криза, или не, не мога да кажа. Но че такава е възможна, е това, около което трябва да се обединим“, допълни политологът Росен Карадимов.

„Ситуацията е доста сложна, вариантите са много. Има математически мнозинства и те са ясни. Г-н Карадимов е прав, че те не биха били възможно, ако се спазят всички предизборни заявки, така че всичко е в ръцете на политиците“, обясни Харизанов.

„В ГЕРБ са осъзнати няколко неща. Оставането в опозиция или тръгването на нови избори са осъзнати сценарий и няма проблем с това, както и то какви ползи ще доведе всичко това за обществото. Защото периодът, в който се намираме, е изключително интересен. Това, което не чух, е кой ще е премиер, кой ще отговаря за програмите за устойчиво развитие, кой ще актуализира бюджета. Добре е да има солидни отговори на тези въпроси, за да сме наясно, че можем да избегне политическа криза“, каза още Харизанов.

По думите му въпросът е кой ще управлява. „Този вот е разделен почти идеално по средата – 50% за системните партии, които до момента бяха в парламента, и над 50% за новите политически сили“, допълни Харизанов.

Според Карадимов пък сериозен проблем е липсата на съдържателна кампания и затова сега ние не знаем фундаментални политически и идеологически устои, на които стоят част от играчите, които ще трябва да участват в съставянето на кабинет. „Аз дори не знам „Има такъв народ“ вдясно или вляво ли е, какви са ценностите им, управленските идеи“, зави политологът Карадимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *