Харизанов: Няма как чужденец да участва в съвет по национална сигурност

Харизанов: Няма как чужденец да участва в съвет по национална сигурност

Не е остаряла нормата в българската Конституция, която изисква депутати, министри, вицепрезидент и президент да са единствено български граждани. И логиката е ясна – няма как гражданин на чужда държава да участва например в качеството си на министър в Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Това е секретно заседание, закрито дори за повечето български граждани, каза политическият анализатор от „Институт за дясна политика“ Георги Харизанов.

Харизанов е категоричен, че Кирил Петков с ясно съзнание е нарушил Конституцията при подписването на декларация, че отговаря на изискването за гражданство при заемането на пост в първото правителство на служебния премиер Стефан Янев, заради което повече не трябва да се занимава с политика.

Георги Харизанов припомня парламентарното питане на партия ИТН по случая с гражданството на Кирил Петков и публикуваната от него във Фейсбук молба до Канадското външно министерство. В документа първоначално се виждали входящ номер и парола и така станало ясно, че молбата на Петков е получена на 19 август 2021 година. Харизанов твърди, че по-късно тази информация е била заличена от страницата на външното министерство на Канада. След решението на Конституционния съд, че има нарушение на основния закон в държавата, виновните трябва да понесат своята политическа отговорност, казва Харизанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *