Франция осъди себе си на 10 милиона евро заради замърсяване на въздуха

Висшият френски административен съд (Държавният съвет) осъди страната да плати 10 милиона евро глоба заради качеството на въздуха в няколко района от територията си, предаде АФП.

Санкцията беше наложена четири години, след като Държавният съвет, който комбинира функциите на правен съветник на изпълнителната власт и на върховен съд по административни дела, нареди на правителството да намали равнищата на азотен диоксид и фини прахови частици в над десет района, за да отговарят на европейските стандарти.

Влошеното качество на въздуха взема 40 000 жертви годишно във Франция, отбелязва АФП.

В решението си съдът заявява, че правителството на Еманюел Макрон е направило прекалено малко за подобряване на качеството на въздуха в някои райони. През миналата година равнищата на азотен диоксид са останали прекалено високи в столицата Париж и в Лион, както и равнището на фини прахови частици във френската столица.

„Предприетите мерки са недостатъчни, за да се смята, че решението на съда от 2017 г. е изпълнено изцяло“, се подчертава в изявлението.

Засега няма коментар от министерството на околната среда. Правителството вече беше заявявало, че от юли миналата година е въвело допълнителни мерки за пречистване на въздуха в градовете, включително в райони с по-ниски емисии и стимули за използване на електрически и хибридни автомобили.

Това е най-високата глоба, налагана на държавата за неизпълнение на съдебно решение. Съдът подчерта, че може да налага допълнителни глоби от 10 милиона евро на всеки шест месеца, докато правителството не изпълни поставените цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *