Франция налага нов, но по-лек локдаун в Париж и други райони

Няколко френски региона, засегнати тежко от епидемията от КОВИД-19, включително департаментът Ил дьо Франс (Парижка област) ще влязат от полунощ на петък срещу събота в нов четириседмичен локдаун, но той ще е по-мек в сравнение с предходните два локдауна, предадоха световните агенции.

Мярката ще засегне около 20 милиона французи, тоест една трета от населението на страната (което е близо 67 милиона души). Тя бе обявена от премиера Жан Кастекс, който увери, че предвидените рестрикции няма да са толкова строги, колкото предишните.

Училищата ще останат отворени, а националният вечерен час ще започва вече в 19 ч., а не в 18 ч. като сега. Кастекс допълни, че хранителните и тези за стоки от първостепенно значение, а също и книжарниците и музикалните магазини, също остават отворени, а разходките и спортните дейности на открито ще се позволяват в радиус от 10 км от дома. Пътуването между регионите обаче няма да бъде позволено.

Новите ограничения влизат в сила заради нарастването на случаите на зараза във Франция. За последното денонощие тя регистрира 35 000 нови случая. Страната се приближава и до прага от 100 000 жертви на Ковид-19 от началото на пандемията.

Мерките ще се прилагат за общо 16 департамента – Париж и района около него, северната част на страната, един департамент на запад и един на юг. При представянето на мерките Кастекс каза, че те са начин, който би позволил на властите да възпрат епидемията, без да затварят хората в домовете им всичко останало. Той описа мерките като необходими, балансирани и териториализирани.

„Все още има трудни дни пред нас“, подчерта Кастекс и настоя върху перспективата, предоставяна от ваксинацията. От днес страната подновява и ваксинирането с препарата на АстраЗенека и премиерът планира да се ваксинира с него още днес, за да покаже, че има доверие в него.

Новите ограничения са обявени почти по същото време, по което преди година президентът Еманюел Макрон обяви първия национален локдаун, който тогава се прилагаше на цялата територия на страната и беше много по-строг, като тогава и училищата останаха затворени.

Днес опозицията разкритикува незабавно новите мерки и каза, че те са ужасяваща констатация за провала на управляващите. Крайната десница дори каза, че правителството е „издънило всичко“, а радикалната левица каза, че това е „завръщане в Средновековието“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *