Фразите, които всеки баща трябва да каже на дъщеря си

Възпитанието на деца е сложен процес, който изисква максимални усилия от страна на родителите. Всяка необмислена дума може да нарани детето и да му донесе морално страдание. Особено ако е момиче.

Момичетата са устроени по различен начин от момчетата. Ако имате син и дъщеря, ще се съгласите, че те са различни като деня и нощта. Следователно дъщерята трябва да бъде обичана по малко по-различен начин.

В живота на едно момиче бащата играе много важна роля, защото, гледайки го, то си сформира мнение за мъжете като цяло. А правилните думи, отправени към нея, ще оставят незаличима следа в душата ѝ, пише jenata.blitz.bg.

Ето кои фрази всяко момиче трябва да чуе от баща си:

Вярвам ти

Когато възпитавате едно дете, е важно да му внушите идеята, че родителите му стоят пред него като каменна стена.

Ако дъщеря ви се е скарала или сбила с някое дете или е била смъмрена от учителката, не бързайте да я обвинявате за всички неприятности. Изслушайте спокойно нейната версия.

Проверете всичко, което ви е казала и ако думите ѝ се окажат верни, не забравяйте да кажете: „Вярвам ти“. Тогава дъщеря ви ще знае, че има на кого да разчита.

Ако постоянно поставяте под съмнение думите на момиченцето си, то ще запомни, че никой не се нуждае от него. И ще таи обида и озлобление към родителите си.

Ще те обичам, независимо какво правиш

Когато възпитавате и обучавате децата си, е важно да им покажете, че ги обичате не заради някакви положителни действия, а просто защото са ваши.

Покажете, че любовта не зависи от действията на дъщеря ви. Дори да се е държала зле в детската градина или в училище, застанете на нейна страна и ѝ кажете, че ще я обичате, независимо какво прави. Само така ще установете силна връзка помежду си.

Справи се страхотно! Гордея се с теб!

В едно семейството е много важно заслугите на децата и техните лични победи да се забелязват.

Ако дъщеря ви получи шестица в училище или спечели някакво състезание, не забравяйте да я похвалите за това. Кажете ѝ, че се е справила страхотно и се гордеете с нея. И ще видите какъв одухотворяващ ефект ще имат думите ви.

Духът на детето ви ще се повдигне и то ще получи допълнителна мотивация за по-нататъшните си дейности.

Направи го сама

Понякога, когато възпитавате наследника си, трябва да казвате не само приятни фрази, но и строги, които насърчават към действие.

Ако дъщеря ви поиска помощ за нещо елементарно, например не може да се облече или да си намери играчката, трябва да ѝ обясните, че може да се справи сама. В този случай ще покажете, че ѝ имате доверие и сте уверени, че тя ще се справи с всичко.

Освен това така ще я направите самостоятелна и ще попречите да развие комплекси.

Каква рокля искаш?

Дори в ранна възраст е важно да дадете свобода на избор на детето си. Препоръчително е да дадете възможност на дъщеря си сама да избира тоалетите си.

Докато пазарувате, я попитайте какво харесва и какво би искала да носи. По този начин с един куршум ще убиете два заека – ще научете момиченцето си да взима самостоятелни решения и ще развиете чувството му за стил.

Занимавай се с неща, които ти харесват

Много родители допускат една груба грешка при възпитанието на децата си – налагат им какво трябва да правят. В резултат на това дъщерята прекарва цялото си детство в клубове, които не ѝ доставят удоволствие, расте мекушава и неспособна да взима самостоятелни решения.

Дайте на момиченцето си повече свобода и тя ще намери своето нещо, ще постигне успех в него и ще израсне като психически здрав човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *