Финал на предизборната кампания за вота на 4 април

Общо 30 партии и коалиции ще се състезават на парламентарните избори, насрочени за 4 април 2021 г. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати. Всички те ще търсят подкрепата на 6 732 316 души с право на глас по данни на ГД „ГРАО“ към МРРБ, по предварителен списък. Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД „ГРАО“ към МРРБ.

Предизборната кампания се откри на 5 март 2021 г. /30 дни преди изборния ден/ и приключва в 24,00 ч. днес, на 2 април 2021 г. В деня за размисъл, 3 април, се забранява предизборната агитация, както и в деня на изборите, до приключване на гласуването. Изборният ден се открива в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, по изключение секциите ще бъдат отворени, ако пред тях чакат хора, до 21.00 часа.

За първи път у нас се провеждат избори в условията на обявена извънредна епидемиологична обстановка.

В тази връзка Министерството на здравеопазването издаде Указания за провеждането им в съответствие с въведените противоепидемични мерки в страната и въз основа на опита от провеждането на изборния процес в редица държави членки на Европейския съюз.

Централната избирателна комисия определи реда за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето. Решението пряко се отнася за хората, които са под карантина заради коронавируса, който тази година, според всички анализатори, е основното предизвикателство пред изборния процес.

Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората под карантина се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявления. Общинската администрация проверява дали хората, подали заявления, са наистина в изолация. Хората под карантина, подали заявления, биват уведомявани, че ще бъдат посетени от членове на подвижна СИК.

На 4 април в болниците ще има два вида секции, едните за стационарно болните, а другите – за хората с коронавирусна инфекция. Гласуването на тези хора ще става с подвижна изборна кутия, но те гласуват в отделни секции от тези, в които са избирателите с трайни увреждания.

На 2 март жребий в Централната избирателна комисия определи поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Номерът е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната.

България е разделена на 31 многомандатни избирателни райони (МИР). Всеки избирателен район дава най-малко 4 мандата, а най-много – 16 мандата, дава 23 МИР София-град.

На парламентарните избори ще може да се гласува по настоящ адрес и с документи за самоличност, изтекли след 13 март 2020 г., които не са подновени заради пандемичната обстановка.

За гласуване в чужбина онлайн са подадени 85 710 заявления, а на хартиен носител – 2086. Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция – 20 890, Великобритания – 16 359; Германия – 13 627; Испания – 7778 и САЩ – 5056. На предходните парламентарни избори през 2017 година бяха подадени 45 000 заявления за откриване на избирателни секции в чужбина.

Секциите в чужбина са общо 465.

Бюлетината за гласуване ще е дълга 60 сантиметра, само в Благоевград ще е по-голяма, защото там има един независим кандидат. В нея няма нищо необичайно, отбелязването на вота е както досега със знак „X“ или „V“ със син химикал с право и на преференции при избора в страната.

С решение на Народното събрание в секциите с повече от 300 избиратели на 4 април ще се гласува и с машини за гласуване, но и има и изключения. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Процедурата е лесна, наподобява теглене на пари от банкомат като се изпълняват прости команди на български език, обясниха по време на демонстративен вот експерти от „Сиела Норма“, фирмата, която внесе в страната тази техника.

Гласоподавателят получава от член на СИК пластика с чип, която се вкарва в слота на машината, избира номера на политическата сила, ако иска, поставя преференция за предпочитан от него кандидат и натиска бутона „гласувам“.

Машината разпечатва разписка с QR код, но и с изписани на български език името на партията и предпочитания кандидат-депутат. Разписката се пуска в специална, отделна отделна от тази за хартиения вот, урна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *