Финал на делото за строител на подлеза към кв. „Грамада”

Финал на делото за строител на подлеза към кв. „Грамада”

Върховният административен съд потвърди за законен избора на „Дружество Грамада 2020“, обединяващо „Универсал Строй Консулт“ ООД и Европейски пътища АД за изпълнител на подлеза към кв. „Грамада” в Благоевград.

Магистратите окончателно се произнесоха по делото, заведено от отстраненото от надпреварата обединение „Благоустройствени строежи – Трийс Груп“, които обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията решението за избор на изпълнител по втората обществена поръчка, проведена от община Благоевград за реализация на проекта.

КЗК се произнесе в полза на община Благоевград, становището бе потвърдено завчера с окончателно решение и на ВАС.

Припомняме, че през есента на 2019 г. кметът Ат. Камбитов направи първа копка на обекта, който трябваше да се изпълни от ДЗЗД „Грамада Строй“, в което партньори бяха благоевградската фирма „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител банскалията Константин Обецанов и софийското „Инж стандарт“ ЕООД със съдружници Янка Темелкова и Таня Величкова.

Новоизбраният кмет инж. Румен Томов обаче прекрати процедурата и не подписа договор с обединението, спечелило обществената поръчка, с мотив, че не притежава необходимата категория за строителство на такъв тип обекти, въпреки че нямаше такова изискване в провелата се процедура. Договорът не бе подписан и когато няколко месеца по-късно „Благоустройствени строежи“ се сдобиха с нужния документ, пише в. „Струма“.

С мотив, че това ще струва сериозна глоба за общината, тъй като изграждането на подлеза е по проект с еврофинансиране, кметът Р. Томов обяви нова обществена поръчка, която бе спечелена от „Дружество Грамада 2020”, в което е и фирма „Универсал Строй Консулт” на благоевградските бизнесмени Г. Ганджов и Л. Парашкански с оферта за 2 879 701,50 лв. с ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *