Финал на делото за строител на подлеза към кв. „Грамада”

Върховният административен съд потвърди за законен избора на „Дружество Грамада 2020“, обединяващо „Универсал Строй Консулт“ ООД и Европейски пътища АД за изпълнител на подлеза към кв. „Грамада” в Благоевград.

Магистратите окончателно се произнесоха по делото, заведено от отстраненото от надпреварата обединение „Благоустройствени строежи – Трийс Груп“, които обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията решението за избор на изпълнител по втората обществена поръчка, проведена от община Благоевград за реализация на проекта.

КЗК се произнесе в полза на община Благоевград, становището бе потвърдено завчера с окончателно решение и на ВАС.

Припомняме, че през есента на 2019 г. кметът Ат. Камбитов направи първа копка на обекта, който трябваше да се изпълни от ДЗЗД „Грамада Строй“, в което партньори бяха благоевградската фирма „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител банскалията Константин Обецанов и софийското „Инж стандарт“ ЕООД със съдружници Янка Темелкова и Таня Величкова.

Новоизбраният кмет инж. Румен Томов обаче прекрати процедурата и не подписа договор с обединението, спечелило обществената поръчка, с мотив, че не притежава необходимата категория за строителство на такъв тип обекти, въпреки че нямаше такова изискване в провелата се процедура. Договорът не бе подписан и когато няколко месеца по-късно „Благоустройствени строежи“ се сдобиха с нужния документ, пише в. „Струма“.

С мотив, че това ще струва сериозна глоба за общината, тъй като изграждането на подлеза е по проект с еврофинансиране, кметът Р. Томов обяви нова обществена поръчка, която бе спечелена от „Дружество Грамада 2020”, в което е и фирма „Универсал Строй Консулт” на благоевградските бизнесмени Г. Ганджов и Л. Парашкански с оферта за 2 879 701,50 лв. с ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *