Фармацевт: Няма недостиг на антибиотици, бум на готово напечатани рецепти

Няма сериозен недостиг на антибиотици. Търсенето е по-слабо в сравнение с втората вълна на заболеваемост от коронавирус. Това заяви пред БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Все още забелязваме готово напечатани рецепти, на които само се добавя отгоре името на пациента. Прави впечатление, че част от нещата са буквално взаимоизключващи се. Изписват се едновременно кортикорстероид и имуностимулатор например. Кортикостероидът намалява имунитета, имуностимулаторът го засилва“, коментира Маринов.Той съветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните медикаменти.

В около 80% от случаите в световен мащаб се изписва антибиотик, а според СЗО само в 8 на сто от случаите на болнично лечение на коронавирус се налага да бъде приеман антибиотик, посочи Димитър Маринов. „Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук нататък.“

Засега няма недостиг на продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина, увери Маринов, запитан има ли дефицит на аспирин.

Търсят се и тестове за антитела, каза още Димитър Маринов. Според него доста хора вече са преминали през заболяването и е по-вероятно като се направи такъв тест, той да се окаже положителен.

Относно електронните рецепти Димитър Маринов поясни, че те все още са твърде малко. „От 1 май нататък би трябвало всички предписания да бъдат електронни“, припомни той. По думите му фармацевтите са готови за това, софтуерът също.

Хартиени рецепти ще продължат да бъдат изпълнявани и след това, уточни секретарят на Българския фармацевтичен съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *