Учени: Доматеният сок без сол е полезен за сърцето

Учени от Медицинския и стоматологичен университет в Токио, Япония, са установили, че доматеният сок е полезен за сърцето, пише сп. „Фууд сайънс енд нютришън“.

Авторите на изследването са открили, че консумацията на напитката без добавянето на сол понижава кръвното налягане и нивото на „лошия“ холестерол в организма – два ключови фактора за повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пояснява БТА.

Изследването е обхванало 184 мъже и 297 жени, които в продължение на една година е трябвало да консумират доматен сок в увеличени количества. Степента на консумация е била определяна от всеки доброволец по негова преценка.

Преди и след края на изследването учените са помолили доброволците да предоставят кръвни проби за двуетапна оценка на показателите за кръвно налягане и нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) или т.нар. „лош холестерол“ в кръвта.

LDL холестеролът се счита за „лош“, тъй като при излишъка му в стените на кръвоносните съдове се появяват плаки, които могат да ограничат движението на кръвта през тях. Това на свой ред повишава опасността от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания (коронарна болест на сърцето, инфаркт), и инсулт. Друг значим рисков фактор за подобни патологии е високото кръвно налягане (хипертония).

Резултатите от изследването показват, че пиенето на доматен сок значително е понижило кръвното налягане при 94 участници с нелекувана прехипертония или хипертония. Наблюдавано е и понижаване на нивата на „лошия холестерол“ при 125 от участниците.

Изследователите отбелязват, че благоприятните ефекти са наблюдавани както при мъжете, така и при жените. Освен това доматеният сок е бил ефективен за понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL в различни възрастови групи. Това означава, че продуктът може да се използва за превенция на сърдечносъдови заболявания при повечето хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *