Ученичка от Якоруда стана и посланик на страната ни в ЕС за климатичните промени

Якорудчанката Бирсен Ибрахимова стана посланик на страната ни в Европа по въпросите, свързани с климата и климатичните промени. Младата и чаровна Бирсен, която е дъщеря на известните медици – стоматолога д-р Ислям Дурев и лекарката д-р Айлин Куньова, бе избрана за говорител на финалната пленарна сесия на Европейската младежка среща на върха за климата, която се проведе онлайн преди дни. Възпитаничката на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда бе избрана за представител на страната ни измежду 237 участници от общо 29 страни от целия свят, като свой говорител излъчиха само 8 от тях.

На финалната сесия осемте финалисти имаха възможността да разговарят с Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт, и заместник-председателя на ЕИСК и експерт по екологосъобразна икономика Килиан Лохан, който председателства и проявата.

По време на разговора си с тях якорудчанката е дала конкретно предложение как по- бързо и ефективно да се постигне една от целите на т.нар. Зелена сделка, а именно намаляване до минимум на вредните емисии от парниковите газове, което се предвижда да стане до 2050 година. Предложението на 16-годишната Бирсен е намаляване на този срок до 2040 година. То е свързано с сapandtrade системата, или т.нар. търговия с въглеродни емисии, която въвежда икономически поощрения и наказания на компаниите с цел регулиране на замърсяването на атмосферата. При нея ЕС налага ограничения за допустимите емисии на въглероден диоксид, които могат да отделят в атмосферата от производството си, и им дава стимул да инвестират в чисти алтернативи като източник на енергия.

В първите два дни от форума учениците отново са дискутирали теми, свързани с опазването на околната среда, придържайки се към мотото „Нашият климат, нашето бъдеще!“. Всеки участник е имал възможност да представи новаторски идеи за справяне с настоящата криза в областта на климата, за да се постигне напредък към реализирането на целта за постигане на неутралност в това отношение до 2050 г.

Бирсен е дала и своите иновативни предложения за преминаване на страните-членки на ЕС към екологосъобразна икономика. Те са свързани с прилагане на конкретни екологични мерки в много сфери – промишленост, земеделие, селско и горско стопанство, строителство и много други, които ще гарантират намаляването на вредните емисии в атмосферата и като цяло опазване на ОС.

Проявата се организира от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и следва модела на Конференция на ООН по изменението на климата. Най-добрите идеи и предложения ще бъдат разгледани и взети предвид в процеса на изготвяне на политиките на ЕС. Форумът е проследен от огромна аудитория – ученици, учители, специалисти и хора с отношение към опазването на околната среда от цял свят. А за 16-годишното момиче от Якоруда това не е просто лична победа, а победа за цялата нация.

„Горда съм, че получих честта да бъда говорител и допринесох за това България да си извоюва място, наравно с Германия и Полша, като изпревари дори Великобритания, която не получи тази чест да има свой представител. Да знам, че България е една от тези 8 държави и съм допринесла за това като неин посланик, че съм избрана като една от най-добрите сред толкова много и такива феноменални хора, за мен е доживотна награда. Това не е просто лична победа, това е победа за цялата ни нация на международната сцена“, сподели Бирсен и отправи специални благодарности към своята учителка Таня Кундева, като допълни, че е горда да е нейна възпитаничка, защото е ерудиран, всеотдаен и изключителен педагог по английски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *