Ученици от благоевградското V СУ дариха книги за български училища в Албания

Ученици на благоевградското V СУ „Георги Измирлиев“ дариха книги на българската общност в Албания. В кампанията се включиха децата от начален етап и техните родители, а обединявайки се, за кратко време успяват да съберат над 100 детски книжки.

„Самата инициатива започна след един разговор с майка на наша ученичка. Тя е от доброволците, участващи в различни кампании, и спомена, че в Албания се е отворило четвъртото поред неделно българско училище, както и че хората имат много голямо желания да запазят и учат децата си на български език. Имат повече от 20 културни центъра, където се събират много деца, искащи да изучават български език, култура и история. Така инициативата започна в един от класовете и много бързо бе подета и от другите класове. Обявихме я като кампания – да направим добро за Деня на християнското семейство“, сподели главният учител в начален етап Катюша Чимева, която е и класен ръководител на второкласници.

Тя допълни, че децата и родителите са се включили с желание в инициативата, книгите вече са предадени, като се очаква да бъдат доставени в българското неделно училище „Христо Ботев“ в Тирана, пише „Струма“.

„Очакваме обратна връзка от тях и се надяваме да поставим основите на едно бъдещо сътрудничество. Съгласни сме да се включим и в други подобни инициативи“, заключи г-жа Чимева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 6 нови случая на коронавирус в Благоевградско, 198 в страната
Next post 5 извънредни точки на сесията на Общинския съвет – Благоевград