Ученици на благоевградското VIII СУ с рекордни 41 медала на международно състезание

Ученици на благоевградското VIII СУ с рекордни 41 медала на международно състезание

41 медала – 27 бронзови, 12 сребърни и 2 златни, спечелиха ученици на VIII СУ „Арсени Костенцев” на есенния кръг от международния турнир „Математика без граници”.

Завоюваният рекорден брой отличия и постигнатият успех, който е първи по рода си в историята на благоевградското училище, бяха ознаменувани със специална церемония по награждаването на призьорите, пише в. „Струма“.

В престижната надпревара по математика участват 151 ученици /1-7 клас/ на VIII СУ – нещо, което се случва също за първи път. Заради огромния интерес от училището решават да организират и есенния кръг на турнира на собствен терен, вместо да изпращат децата за участие в Математическата гимназия. С нелеката задача се нагърбва старши учителят по математика и ИТ Галина Владова и 145 ученици се явяват в своето училище, а 6 в ПМГ, откъдето също се чакат медали. Математиците на VIII СУ се конкурират с общо 18 200 ученици от 23 страни /Австралия, Азербайджан, Армения, Виетнам, Естония, Индонезия, Казахстан, Канада, Китай, Малта, Нигерия, Румъния, Русия…/, като демонстрират повече от отлични знания и подготовка.

В състезанието се включват 32-ма от общо 102-мата първолаци на първото в община Благоевград иновативно училище, които печелят общо 18 медала. Само в 1 „б” клас с ръководител главният учител М. Георгиева състезателите са 12, а медалистите 7. По този повод М. Георгиева коментира, че участието в турнира е изисквало и допълнителна подготовка за решаването на 20 практически задачи за 60 мин.

Като на истинска олимпиада награждаването започна от бронзовите отличия, последвани от сребърните и на финала златните в лицето на Венислава Вантова и Ники Петров.

Историческият момент бе увековечен с обща снимка и всеки един от медалистите и класните ръководители получи като подарък от училище паметната фотография, запечатала първия по рода си успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *