Ускоряват ваксинацията в Испания, нарастват хоспитализираните

Изправени пред страха от четвърта вълна на Covid-19 в Испания, властите правят всичко възможно, за да ускорят ваксинацията на фона на нарастващия брой хоспитализирани. Според последните данни те вече са 8944 души, което е 7,49 % от наличните болнични легла.

В интензивните отделения заетостта е около 19,65 на сто, но в Мадрид, Ла Риоха и Каталуния е над 35 %. Месец април е ключов за постигане на целта на Министерството на здравеопазването за имунизиране на 70% от населението до лятото.

В понеделник пристигнаха 1 200 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, които веднага бяха разпределени между автономните области и добавени към получените четири дни по-рано още един милион дози от същата ваксина. За целия април се очаква да пристигнат около 6 милиона ваксини, включително тази на „Джонсън и Джонсън“, която е само с една доза.

За извършване на масова имунизация отделните региони са изградили спортни павилиони и панаири.

В Страната на баските вече се използва арената за бикове в Сан Себастиан, а във Валенсия – Града на изкуствата. В Кастиля –Ла Манча има подготвени 22 пунктове за ваксинация, а в Каталуния 30 и от този уикенд в някой от тях вече се имунизират хора между 60 и 65 години. Ла Риоха ще разчита на мобилни центрове за ускоряване на ваксинацията, а Мадрид на Спортния дворец, на болницата „Исабел Зендал” и на стадиона на Футболния клуб Атлетико Мадрид- Уанда Метрополитано.

В тях ще бъдат ваксинирани повече от 365 000 пациенти, считани за високорискови заради трансплантации или ракови заболявания.

Паралелно ще се имунизират и хората от 70 до 79 годишна възраст. Досега 6% от испанците имат пълна ваксинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *