Урсула фон дер Лайен: Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки

Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на онлайн заседанието на Европейския съвет.

Искаме Европа да получи справедлив дял от ваксините. От януари към 33 държави са изнесени 77 милиона дози, поясни тя. Приканваме други да последват нашата откритост, заяви Фон дер Лайен.

Най-после имунизацията в ЕС трайно напредва, 4,1 на сто от пълнолетните европейци вече са ваксинирани с две дози, отчете тя. Можеше това да се случи много по-бързо, ако всички производители бяха изпълнили договорите, заяви председателят на ЕК. По нейните думи остава възможно постигането навреме на целта 70 от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани до края на септември.

Тя внесе уточнения за откритите в Италия ваксини на „АстраЗенека“ с обяснението на производителя, че това са дози, предназначени за ЕС и за механизма „Ковакс“. Фон дер Лайен поясни, че съставките за производството на тези дози са получени от Южна Корея и Китай.

В заключенията от заседанието Европейският съвет е посочил, че разпределението на допълнителните 10 милиона дози ваксина на „Пфайзер“ ще се определи отново съобразно броя на населението и ще бъде обсъдено от посланиците на страните от ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза на пресконференция, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са изразили готовност електронното удостоверение за преболедувалите и ваксинираните срещу ковид да бъде готово в следващите седмици.

Мишел отбеляза, че в днешното заседание за първи път от 11 години се е включил президент на САЩ. Джо Байдън и европейските ръководители са обсъдили въпроса за сътрудничеството в много области, сред които и противодействието на пандемията.

Според Мишел задълбоченият разговор за Русия е бил отложен за следващата физическа среща на участниците в Европейския съвет. По повод заключенията за Турция Фон дер Лайен призова Анкара да се върне към Истанбулската конвенция, както и всички държави от ЕС да одобрят документа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *