Уникални разкази за това какво е да живееш в подножието на Етна

Ирен Корсаро никога няма да забрави първия си урок по шофиране под дъжд от черна пепел, която пада от връх Етна.

Подобно на много сицилианци от Катания, 18-годишното момиче се научила бързо как да се прибере вкъщи по път, покрит с вулканична прах по време на едно от 11-те изригвания на вулкана през последните три седмици, пише днес.бг.

От време на време четирите основни кратера на вулкана се будят с интензивни едновременни взривове.

Тези епизоди създават впечатляваща естествена заря, изпълнена с мехурчета, фонтани и потоци от лава. За броени минути съседните градове и села са обсипани с пепел и други отломки.

„Лава пада върху покрива ми“

Пътуването на Ирен с майка й по безлюдните улици на родния й град Николози, който се намира по склоновете на Етна, се превърнал в кошмар, когато колата й, Peugeot 107, е спряна от звук, който никога досега не била чувала.

„Беше като внезапно пукане, като градушка, която се изсипва и пада наоколо. Мислех, че е заради пепелта на улицата. Но всъщност бяха фрагменти от лава (лапили), падащи както върху покрива ми и върху предното ми стъкло от гигантски червен облак точно над мен“, разказва тя.

Било 16 февруари и небето вече почервеняло от залеза. Тогава се случва първият от множество гневни епизоди на Етна, нарастващи с всяка сила. Оттогава тези изригвания идват посред нощ, при изгрев, по време на буря и дори под светлината на пълнолуние.

Ирен Корсаро усетила как камъните „хрупат“ под гумите на колата й и скоро осъзнала колко щастлива е, че носи маската си за лице срещу COVID. „Червеният въздух беше много тежък за вдишване.“

Момичето и майка й се втурват да опаковат най-важното от дома си, в случай че се наложи да се евакуират.

Облаците от серен диоксид (SO2), видими от космоса, стигнаха чак до Китай. Но пепелта и по-тежките лапили остават при местните. Те покриват стените на вулкана и поне 16 града около Етна. Форназо, Жиаре и Заферана са сред засегнатите и дори крайбрежни градове като Рипосто и Торе Арчифари.

Етна е освободила около 40 милиона кубически метра вулканичен материал, казва вулканологът Борис Бенкке, който наблюдава Етна отблизо за Националния институт по геофизика и вулканология (INGV).

„Това е доста“, заявява той пред BBC. За сравнение, изригването на Етна, което заплаши град Рандацо през 1981 г., освободи само 20 милиона кубически метра материал.

Да гледаш разрушителната сила на Етна

От прозореца на Франческа Маркезе, на 20 км югоизточно от върха на Етна, има непрекъсната гледка към вулкана.

„Има нещо първично в това да бъдеш на закрито, когато природата освобождава своята енергия, пише тя за BBC. – Започва с колона прах, която може да се издигне до 12 километра, след това фонтани с лава, пирокластичен поток и дори мълния – главно от югоизточния кратер, но и от останалите три.“

Изригванията може да са зрелищни, но те носят и неприятности.

Франческа прекарва по-голямата част от последните три седмици, метейки пода. Предното стъкло на колата й е постоянно покрито с черен слой пепел, но не може да използва вода, за да я изчисти – тя съдържа остри стъклени частици, които ще я надраскат стъклото без да му даде възможност за поправка. Някои хора са увили паркираните си автомобили в чаршафи, за да ги защитят.

Когато вали, дъждът превръща килимите от лава в нещо, наподобяващо бетон. Той блокира улуците и каналите за отводняване, което води до наводнения и проникване на вода в къщите.

Експлозиите на Етна генерират „инфразвукови вълни“, които човешкото ухо не улавя поради ниската си звукова честота, но стъклата на прозорците го правят.

„След толкова много изригвания вече можете да разберете какво прави Етна, просто като слушате треперенето на прозорците. Събужда ви с разтърсване посред нощ. Звукът на колона от пепел и прах е различен, по-скоро дрънкане“, казва Маркезе.

Дванадесет тона прах

Щетите в района са огромни и регионът на Сицилия обяви криза в 13 града на Етна и в още 30 около вулкана.

Портокаловите горички и други култури са унищожени, а веднъж магистралата между Фиумефреддо и Джиар бе затворена, за да може да се почисти пепелта. Моторите са забранени, а ограничението на скоростта е намалено на 20 км / ч.

Училищата в Джиар бяха затворени за три дни, седмичният пазар беше отменен. Местните са инструктирани да събират праха в прозрачни торбички и да не го смесват с обикновени боклуци. „Трябва да се справим с шест килограма вулканичен прах на всеки квадратен метър – общо 12 тона“, каза кметът на Джиап Анджело Ди Анна пред BBC.

„Последният черен дъжд продължи само 30 минути и генерира толкова боклук, колкото обикновено имаме за една година. Това ще ни струва до 600 000 евро и сме притеснени, защото това ще продължи да се случва отново и отново. Как може ние да плащаме за това?“

Регионалното правителство трябва да предостави 1 милион евро и ще поиска от правителството на Рим допълнителна помощ, но няма регионален план за управление на пепелта. Тя може и да е естествен феномен, но се третира като отпадък и все още не е планирано нищо за отстраняването й.

Да чистиш балкона си от черения прах се превърна в редовно събитие за хилядите, които живеят в градовете около Етна. Всеки покрив, тераса, веранда и украсена с мушкато балюстрада са почернели. Дори градините вече почти не са зелени.

Колко необичайни са изригванията?

Подобни епизоди не са новост за Етна. Въпреки необикновеното количество вулканичен материал, който е изригнал, експертите са съгласни, че вулканът просто повтаря предишни модели на поведение. Но те също така признават, че освободената мощ е по-голяма от преди.

„В миналото бяхме свидетели на две или три силни събития, а другите бяха по-слаби“, казва вулканологът Борис Бечке. „Сега всеки пароксизъм е силен. Независимо от това, в момента Етна се изпразва, вече няма магма и нейната система е стабилна.“

Докато дейността остава на върха, няма опасност. Вероятни са още изригвания, но дори експертите не могат да предвидят кога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *