Уникални икони от Банско ще се подредят в Краков

Уникални икони от Банско ще се подредят в Краков

Гостуването на Музеен комплекс-Банско в Полша продължава при изключително голям интерес. От 24 март до 23 юли 2023 г. колекция от 43 икони на Банската иконописна школа ще бъде експонирана в Националния музей в Краков, в Двореца на епископ Еразъм Циолек, специализиран в показване на средновековно и православно изкуство.

С натрупаните от 1879 година насам разнообразни ценни фондове от художествени и исторически артефакти Националният музей в Краков, разположен в 10 сгради, е признат като една от най-богатите музейни институции на изкуствата не само в Полша, но и в света. В продължение на четири месеца жителите и гостите на най-посещавания полски град ще имат възможност да се запознаят с шедьоври на четири поколения иконописци от Банската школа, създадена от Тома Вишанов- Молера.

През октомври 2022 г. иконната изложба бе показана с голям успех във Варшава и Бялисток. Гостуването в Полша се осъществява в партньорство между Музеен комплекс-Банско и Българския културен институт във Варшава. Иконописната школа от Банско е едно от най-ярките явления в историята на българската култура през XVIII-XIX в.

Представителите й влияят плодотворно върху прогресивните изменения в художественото мислене през Възраждането. Основателят на школата е Тома Вишанов-Молера /от немски Maler/, който е силно повлиян от барока и рококо. Той омекотява грубата звучност и фактурност на боята и за първи път в българската живопис поставя въпроса за изменението на цвета във въздуха и пространството.

Иконите му в края на XVIII и началото на XIX в. са характерни с ярки образи, озарени от вътрешно сияние, красиви ракурси и барокови арабески, нежни живописни хармонии и реалистични изображения.

Четири поколения Молерови и още няколко изтъкнати художници – Михалко Голев, Димитър Сирлещов, Иван Костов Терзиев и други, отправят значими духовни послания, а иконите им са запазена културна марка не само в България, а и извън нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *