Новините

Ужасно! 200 българчета годишно се разболяват от рак

Днес отбелязваме Международния ден за борба с рака при децата. Около 200 родители в България всяка година чуват най-страшната диагноза. За щастие, онкологичните заболявания при децата са сравнително редки, съобщи Bulgaria ON AIR.

„В нашата страна около 200 деца са диагностицирани с рак всяка година. Това се наблюдава в цяла Европа. Няма никаква тенденция да се увеличават случаите, те са еднакви почти навсякъде“, посочи началникът на клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов. Той обясни, че при децата има отделна наука и практика за лечение. Има много специфичен списък от заболявания. Някои от тях си приличат с тези при възрастните, но като биологична основа са различни, подчерта проф. Константинов.

По думите му при децата няма до момента доказани пътища за прогнозиране по-ранното откриване на рака.“Имаме преобразуване, предиспозиция в генния апарат на тези, които заболяват. Има съчетание на фактори, които засега не може да бъдат контролирани. Има много фактори на външната и вътрешната среда, които провокират заболяванията“, уточни онкологът

Според него при децата влиянието на външната среда е по-малко. „Ракът е съвкупност от много злокачествени заболявания, които ние разделяме по тъкани и органи. Има прояви, които са болестни, и не е желателно да бъдат изчаквани да минат. Непременно трябва да се обърнем към лекар. Лекарят би трябвало да установи това съмнение и да ускори придвижването към специалисти“, изтъкна началникът на клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ.

Проф. Константинов коментира и как влияе пандемията на децата, болни от рак, както и кога и дали могат те да се имунизират. „Когато се появи пандемията, влязохме в един затруднен режим на работа, тъй като самите ни пациенти можеха да идва доста трудно. Те имат редовен план на лечение. Второ – опасността (ако се зарази дете или ако е в контакт с болен) дали няма да се изключи за дълъг период от време. Това пак ще наруши лечението. Трето – смятахме, че тези деца са много по-податливи на вируса. Но това не се оказа точно така“, добави той.

По думите му децата, които се борят с ракови заболявания, може да се ваксинират 6 месеца след приключване на активна химиотерапия или 1 година след евентуална трансплантация. А дали са лечими раковите заболявания в най-ранна детска възраст, специалистът каза, че резултатите са обнадеждаващи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *