Търговията на дребно живна през януари, бум на онлайн поръчките

Търговията на дребно живна през януари на фона на ограниченията, след като магазините в търговските центрове останаха затворени до началото на февруари. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през първия месец от годината търговията на дребно се покачва с 1,8% спрямо декември 2020 г., но остава с 3,9% под нивото за същия месец на изминалата година.

На годишна база през януари се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 21,8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,9%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение (с 2,2%).

Значително намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 27,3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 8,7%.

Съществен ръст се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 23,5%, посочват от НСИ.

На месечна база през януари се наблюдава нарастване на оборота при всички основни групи: търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (със 7,1%), търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,6%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *