Търговията на дребно живна през януари, бум на онлайн поръчките

Търговията на дребно живна през януари, бум на онлайн поръчките

Търговията на дребно живна през януари на фона на ограниченията, след като магазините в търговските центрове останаха затворени до началото на февруари. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през първия месец от годината търговията на дребно се покачва с 1,8% спрямо декември 2020 г., но остава с 3,9% под нивото за същия месец на изминалата година.

На годишна база през януари се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 21,8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,9%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение (с 2,2%).

Значително намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 27,3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 8,7%.

Съществен ръст се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 23,5%, посочват от НСИ.

На месечна база през януари се наблюдава нарастване на оборота при всички основни групи: търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (със 7,1%), търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,6%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *