Турция се бори с най-лошите горски пожари в историята си

Турция се бори с най-лошите горски пожари в историята си, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Унищожителните горски пожари в Турция продължават вече повече от седмица. Усилията на пожарникарите за овладяване на пожарите са възпрепятствани от високите температури, силните ветрове и ниската влажност. Бедствията принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да бягат от домовете си и хотелите в егейските и средиземноморски курорти.

Никога в нашата история не е имало пожари като тези, които се разразиха тази година. Това са най-големите подобни пожари, каза късно снощи президентът Ердоган в телевизионно интервю.

Въпреки непрекъснатите усилия на огнеборците правителството на Ердоган е подложено на остри критики заради бедствията.

За последните две седмици пожарите в Турция са изгорили над три пъти повече площи в сравнение със средния размер на изгорените от горски пожари терени годишно.

16 пожара продължаваха да горят вчера в Турция. Досега са били локализирани 167 пожара.

Междувременно снощи един от бушуващите пожари достигна ТЕЦ край град Миляс (в Югозападна Турция). Турското министерство на отбраната съобщи, че евакуира хора по море заради пожара в ТЕЦ-а, информира АП.

Представители на местните власти, повечето от които са от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), твърдят, че действията на правителството са бавни или неадекватни, посочва Ройтерс.

Хиляди хора призовават в социалните мрежи за оставката на Ердоган.

Правителството на свой ред твърди, че действията му при борбата с горските пожари са планирани и координирани.

Ердоган обвини опозицията в „терор с лъжи“ заради критиките към правителството за липса на адекватност. Президентът каза, че общините също са отговорни за защитата на градовете от пожари и отговорността за това не е само на централното правителство.

Самолети за гасене на пожари от Испания и Хърватия се присъединиха тази седмица към екипите от Русия, Иран, Украйна и Азербайджан, след като Турция помоли за европейска помощ.

Осем души загинаха при пожарите и стотици бяха ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *