Турция: Гръцкият народ ще понесе най-големите щети от напрежението, подклаждано от Атина

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар предупреди, че гръцкият народ ще „понесе най-много щети“ в резултат на напрежението, което, по думите му, се подклажда от Атина и от скорошните действия на Гърция за укрепване на въоръжените й сили, пише електронното издание на Kathimerini.

Той също така повтори твърденията на Анкара, че гръцки бойни самолети са тормозили хидрографския кораб „Чешме“ миналата седмица. „Както знаете, гръцки изтребители притесняваха „Чешме“, който провежда научни изследвания. Разбира се, нашите служители дадоха подходящ отговор“, каза той. „Още веднъж подчертавам, че това отношение няма нищо общо с добросъседските отношения“, добави Акар. Той също така обвини Атина, че се опитва да превърне гръцко-турските спорове в по-широк въпрос, засягащ отношенията на Турция с Европейския съюз и САЩ.

Позовавайки се на доктрината на Анкара за „Синя родина“, която предвижда турско влияние върху големи части на Средиземно море, той каза, че „нямаме стремеж към ничии права, земи и води“. „Но няма да се откажем от нашите права. Решили сме и можем да защитим правата си в Синята родина, както и в Кипър“, добави той. В отговор гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Атина няма да влиза в режим на оправдания пред Турция по всеки повод. „Гърция е уверена“, подчерта той. В същото време турските изтребители извършиха неразрешени прелети в петък над спорните острови Агатониси, Панагия и Ойнус.

Като цяло, Атина вижда принципното поведение на Анкара в последните остри изказвания, както и изпращането на „Чешме“ в Егейско море и петъчните прелитания. Това, според гърците, се дължи главно на настояването на Анкара за разширяване на дневния ред на изследователските контакти, които наскоро бяха възобновени между двете страни, с включване на широк кръг от въпроси. Следващият кръг от проучвателни контакти не се очаква преди приключването на военноморските учения, обявени от Анкара до 5 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *