Турските Малдиви: Красиво и лечебно езеро, чиито тайни се изучават от НАСА

Салда е идеалното убежище за тези, които искат да избягат от горещото лято, като същевременно изпитат ползите от лечебната кал и се насладят на нереалния край.

Няма много места на земята, където могат да се видят най-старите „живи вкаменелости“, известни като строматолити, които дават представа за еволюционната история на планетата.

Интересните форми, чието име идва от думата за основа и скала, са едно от първите физически доказателства за съществуването на живот. Строматолитите показват как може да е изглеждала Земята преди милиарди години, когато са се образували вкаменелости.

Най-старите строматолити в света се намират в Западна Австралия и са на възраст около 3,5 милиарда години, но тези интересни форми могат да се видят много по-близо – на остров Парга или т.нар. „Турските Малдиви“ на езерото Салда.

Турски и американски учени, изследващи бреговете на езерото Салда, са открили, че утайките се образуват от микроби, а експертите на НАСА са открили скални и минерални отлагания, които са изследвали бреговете на езерото, сякаш за да ги подготвят, какво „Perseverance“ може да го открие на Марс.

Въпреки че се нарича „турските Малдиви“, близо до вулканичното езеро не трябва да се очакват високи температури.

Салда се намира на надморска височина от 1160 метра, така че е идеална за тези, които искат да избягат от горещото лято и в същото време да се възползват от лечебната и препоръчителна кал за дерматологични проблеми и заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *