Турлида – магичният остров, където къщите се носят по водата

Турлида е малко островче в Патраския залив, намиращо се на 5 км от гръцкия град Месолонги. Името му идва от вид морска птица.

Районът около него бил покрит с вода до 1885 г., когато най-накрая бил изграден път до континента. Строителството довело до отделянето на лагуната Клейсова от останалата част от залива Месолонги, съобщава „Атлас Обскура“.

По залез там се получава идиличен пейзаж с дървените къщи, известни като пелади, на заден план. Тези къщи били използвани от рибарите за съхраняване на такъми и за място за живеене през зимата.

Пеладите изглеждат сякаш се носят по повърхността на водата.

Твърди се, че известният гръцки поет Костис Паламас някога е живял в тези къщи.

Днес до тях може да се стигне с кола или колело, но най-хубава е разходката пеша, по време на която изцяло можете да се насладите на красотата на лагуната. От острова се открива вълшебна гледка по залез, затова е най-добре да се посети следобед.

Районът е защитен от „Натура 2000“ заради разнообразието на флората и фауната.

Турлида има и плаж, който е съвсем обикновен. Истината е, че хората идват тук заради пътя и пейзажа. Тесният 5-километров път започва от пристанището и пресича лагуната, за да достигне до островчето.

На Турлида можете или да плувате в предната част, където има метални стълби, или да изберете пясъчната част от ляво. Там има шезлонги, чадъри, бар и ресторанти – всичко необходимо на посетителите, дошли да се охладят през горещото лято.

Без съмнение най-красивото нещо, което ще ви се случи там, е да наблюдавате как по залез оранжево-червеното слънце се спуска зад рибарските къщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *