Туристическият бранш спасява сектора с идеи за 100 млн. лева

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) сме направили предложения на стойност около 100 милиона лева за мерки в подкрепа на туристическия бранш, които да бъдат включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това коментира зам.-председателят на БХРА Еньо Енев в ефира на БНР.

По думите му в гилдията са останали безкрайно изненадани, че в Плана за възстановяване секторът почти не е засегнат. Той припомни, че туризмът осигурява близо 12 на сто от БВП на България, заради което от бранша са правили многократни опити да организират кръгла маса и да се обсъдят мерки за подкрепа на отрасъла. Сред основните им идеи са безплатните плажните принадлежности и облекченията на концесионните такси.

„В Плана са засегнати и по-дългосрочни мерки като инфраструктура, железопътен транспорт/ теснолинейката до Велинград/. Включена е и една стара мечта за пловдивчани – свързване на Пловдив и парк „Родопи“ с въжена линия“, коментира Енев, като допълни, че ресторантите и хотелите в страната са готови да посрещнат туристи, но това дали ще има такива остава под въпрос.

„Тече масова отмяна на резервации. Още е неясно и по какъв начин ще влизат туристите в България, кой ще поема разходите по тестовете им и кой ще ги плаща.“, обобщи заместник-председателят на БХРА по повод предстоящия летен сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *