Туризмът уби най-известния залив на Тайланд

В ранна февруарска утрин, малко след като Тайланд отвори границите си за посетители, една от най-популярните туристически дестинации в местността бе изправена пред огромен проблем.

Самотен турист се разходи по брега, извисяващите се варовикови монолити сякаш плуват над повърхността на водата, основите им са ерозирани от милиони години плискаща се солена вода. В далечината черноперите акули плуват през залива, перките им разбиват повърхността.

Сюрреалистична сцена е да имаш този грандиозен залив само за себе си.

В следващите часове бавно, но стабилно нарастване на пристигащите се превръща в потоп, докато десетки туристи се спускат по новопостроена крайбрежна алея, проправяйки си път към известния с блясъка си плаж. Те държат телефони в ръка и са готови да направят заветното селфи.

Тези, които се осмеляват да направят повече от няколко крачки във водата, са посрещнати със силни подсвирвания от служител на парка, гледащ към плажа от защитена спасителна кула, сгушена сред дърветата, ограждащи пясъка. Плуването не е разрешено, въпреки че посетителите могат да нагазят няколко стъпки.

Но някои туристи изглежда не могат да устоят на аквамаринените води на залива и се опитват да прекрачат границата. Един френски турист получава глоба от 5000 бата (около $137) за многократно пренебрегване на правилото.

На крайбрежната алея възрастна жена скришом пуши цигара близо до входа на плажа. Пушенето е строго забранено. Това е изключително обезсърчаващо, но все пак някакво подобрение спрямо това, което посетителите някога са изпитали тук.

Разположен в националния парк Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi в Тайланд, Maya Bay е част от необитаемия Phi Phi Leh, един от двата основни острова Phi Phi в провинция Краби.

За тайландските власти балансирането на нуждата от пътници – туризмът допринасяше с около 20% за БВП на Тайланд преди пандемията – със спешния призив за защита на ценните природни ресурси на парка е продължаващо предизвикателство.

„Най-доброто решение е никой да не идва“, казва морският биолог и професор д-р Тон. „Ако питате мен като учен, запазете залива за акулите. Но както знаем, заливът е голямо място за туризъм. Така че трябва да направим компромис.“

Освен важните екологични проблеми, туристическият опит също не е положителен. Панорамните гледки към красивия залив бяха блокирани от дългата редица лодки, закотвени по брега.

След затварянето на залива през 2018 г. Тон и екип от колеги морски експерти и доброволци са засадили отново над 30 000 парчета корали, голяма част от които са отгледани край бреговете на близкия остров Koh Yung.

Около 50% от повторно засадените корали оцеляха. Както казва Тон, „майката природа си върши работата“. Без процеса на плантация, той казва, че ще отнеме 30-50 години, за да се регенерира рифът по естествен път.

Междувременно дивата природа също се завърна и процъфтява. Сред животните, които в момента обитават залива, са рибите клоуни, омарите и черноперите акули, които са безвредни за хората.

„Когато затворихме залива, само след три месеца черноперите акули се върнаха, те продължават да се чифтосват, някои от тях раждат… така че в Мая Бей се случват много неща, не само кораловият риф.“

Сега, само седем месеца след повторното отваряне, тайландските власти отново затварят Maya Bay. Този път обаче затварянето ще продължи само два месеца, от 1 август до 30 септември, по време на сезона на мусоните.

Властите казват, че искат допълнително да подобрят инфраструктурата на острова и да дадат на защитената зона почивка от масите туристи, които вече са се завърнали на нейните зашеметяващи брегове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Мъри: И да се отлагат мачове, не е фатално
Next post Оцелялата след скок от 6-ия етаж Цвети Стоянова лети с парапланер