Трима млади френски алпинисти изчезнаха в Непал

Трима млади френски алпинисти изчезнаха в Непал

Трима млади френски алпинисти от експедиция в Непал са в неизвестност и на място е изпратен спасителен екип. Това съобщи днес в комюнике Френската федерация на алпинистките и планинарските клубове, цитирана от Франс прес.

Младежите са част от Националната група за отличен алпинизъм, обединяваща най-добрите сред алпинистите от федерацията. Заедно с други млади спортисти те заминали на 30 септември за Кумбу – местност в района на Еверест, за да изкачат няколко върха, високи между 5000 и 6000 м, разположени южно от Ама Даблам (6814 м).

Тримата започнали на 24 октомври изкачване на един от върховете край Ама Даблам, а телефонна връзка с тях била осъществена за последен път на 26 октомври. Хеликоптер, нает от федерацията, забелязал при разузнавателен полет „следи от изкачване и остатъци от голяма лавина от предната страна“. „На мястото е изпратен хеликоптер със спасителен екип, за да се опитат да открият евентуални оцелели“, посочват от групата за алпинизъм.

Шефът й Стефан Беноа заяви пред регионалното френско издание „Дофине либере“, че е „шокиран, опустошен също като цялата група“. Според него тримата изчезнали се отделили от осемчленна група и предприели самостоятелно изкачване, но закъснели и тогава федерацията изпратила хеликоптера.

„Тримата може би са отнесени от лавина, а в понеделник непалски спасители ще отидат на мястото – прогнозата за времето е добра и може да се действа“, добави той.

Според в. „Хималайън таймс“, близо до един ледник в подножието на Ама Даблам тази сутрин са били забелязани палатки и алпинистка екипировка.

Служител от министерството на туризма заявил пред вестника, че тези алпинисти са започнали изкачването, без да получат необходимото разрешение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *