Трафиканти на хора мамят жертви с фалшиви обяви за работа

Трафиканти на хора мамят жертви с фалшиви обяви за работа

Изкушаващи оферти за работа в чужбина са сред най-честата примамка на трафикантите на хора. Много нашенци търсят начин да печелят повече пари, но по-късно се оказват жертви в някоя международна банда за трафик на хора. Така че всеки трябва да внимава с обявите за работа, които понякога се оказват фалшиви.

„Има граждани, които звънят на Националната гореща телефонна линия за борба с трафика на хора – 0800 20 100, когато се съмняват в това, което им се предлага. Ние от своя страна правим проучване, за да им дадем съвет дали за тях ще е безопасно пътуването в друга държава, или има някакъв риск да станат жертва на измама”, сподели вчера Дияна Китова, мениджър на Националната гореща телефонна линия за борба с трафика на хора по време на семинар в Благоевград за противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации, разследване и добри практики.

Домакин на събитието бе Любка Костадинова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград. На тези фалшиви обяви са жертва не само хора, които не са високообразовани или са бедни. Всички са уязвими в такава ситауация. Преди време е направен експеримент от специалисти, които се борят с трафика на хора. Пуснали съобщение, че се набират работници за бране на зелен хайвер в Дания. Само за една седмица се обадили 150 души. Половината от тях били хора с висше образование, които владеят и минимум един чужд език. Така че всеки е потенциална жертва на трудова експлоатация.

Експертите посочиха, че в последно време сред тийнейджърите е модерен т.н „сексинг” – пращане на голи снимки и видеа. Това се използва от трафиканти на хора, които се представят за техни връстници и получават тези фотоси и видеа. После може да ги продадат, а в някои случаи ги използват като шантаж срещу младежите.

Най-често ги заплашват, че ще ги изпратят на родителите им или ще ги качат в социалните мрежи. И по този начин с принуда и изнудване ги принуждават да проституират или да извършват други престъпления. Затова е много важно родителите да следят какво правят децата им пред комптюрите и с мобилните си телефони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *