Тотален локдаун! Затварят България за 10 дни до изборите

България влиза в пълен локдаун от понеделник до 31 март, т.е. до изборите. Строгите мерки бяха съобщени от здравния министър проф. Костадин Ангелов и НОЩ. Традиционният брифинг на здравните власти в четвъртък закъсня и не започна точно в 10 часа, както обикновено.

Новите мерки ще важат за цялата страна и влизат в сила от понеделник в срок за десет дни – до 31 март, обяви проф. Ангелов.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене или за развлечения, молове и всякакви други обекти, извън магазаните за хранене.

Забраняват се всякакви събирания.

Ситуацията в страната през последните три седмици е такава, че продължават да се увеличават случаите на пациентите в болници, както и на положителните проби за коронавирус. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни. Това съобщи здравният министър на брифинга на Националния оперативен щаб.

Преустановяват се посещенията в:

– заведения за хранене и развлечение

– игрални зали и казина

– фитнес центрове и зали за групови занимания

– всички културни мероприятия – кина, музеи и и др.

– екскурзии, групови туристически пътувания;

– масови обществени мероприятия на открито;

– учебни занятия в училища и центрове за личностно развитие;

– учебния процес в университетите;

– посещенията в детските градини

Предприемаме ограничителни мерки за цялата страна с продължителност 10 дни. Трябваше да бъдат обсъдени абсолютно всички факти, касаещи всяка една област в страната с нейните специфики и всички налични към момента факти, касаещи лечебните заведения. Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици продължава да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за коронавирус. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Заболеваемостта от COVID-19 в България достигна 483 на 100 хил. души. Това показват данните за последните 14 дни, съобщи държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Така страната ни се нарежда на девето място по разпространение на заразата в ЕС след Чехия, Естония, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. България е на трето място на Балканския полуостров.

По отношение на смъртността, страната ни заема четвърто място в ЕС след Словакия, Чехия и Унгария, и на първо място на Балканския полуостров.

У нас само в Търговище заболеваемостта е под 100 на 100 хил. души население. Най-тежко е положението в Бургас – 676 на 100 хил., на второ място е Плевен – 647 на 10 хил. души и София с 638 на 100 хил. души.

„България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса започна от Англия, Ирландия и Португалия – застигна целия континент. В Централна Европа и Балканите са най-високи стойностите“, каза доц. Кунчев.

По думите му мерките, които ще запознат да действат от понеделник са строги, но не се налага тотален „локдаун“ с ограничения за излизане или предвиждане.

Заболеваемостта от COVID-19 на база на две седмици се е увеличила с 94 процента”. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46 процента, а на база 2 седмици – 124 процента. Това ни слага на 3-то място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

„На 7-мо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на 4-то по интензивност на нарастване на ден в Европа след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *