Томов: Планираме за 15 август старт на строителството на новия храм „Св. Мина“

Томов: Планираме за 15 август старт на строителството на новия храм „Св. Мина“

С 2400 кв.м да се увеличи търговската площ на кооперативния пазар в Благоевград при изграждането на новия храм „Св. Мина“ в района предвижда екипът на кмета инж. Румен Томов.

Новите търговски площи ще се изтеглят към моста и еркерно над р. Благоевградска Бистрица като целият терен за пазара ще е покрит с леки и красиви конструкции, които да пазят търговци и клиенти от дъжд и пек. Това е заложено в идеен проект, възложен от кмета инж. Румен Томов с цел да се онагледи новата организация на терена, в част от който ще се вдигне и новата църква „Св. Мина“. Автор на разработката, която е направена безвъзмездно, е опитен столичен архитект, съобщи Р. Томов.

„Поисках да се направи визуализация, за да опровергаем слуховете, които напоследък се носят, че със строителството на храма пазарът ще се разруши и хората няма да има къде да продават продукцията си. Не само че търговските площи се запазват, залагаме те да се увеличат два пъти и половина. В момента кооперативният пазар е разположен върху 900 кв.м, а амбицията ни е да увеличим площта му на 2400 кв.м“, обясни кметът на Благоевград инж. Румен Томов.

Той отбеляза, че в идейния проект са заложени два паркинга до храма и пазара за 17 и 31 автомобила, като разработката не е правена за целия квартал и на нея не са отразени заложеният за строителство покрит паркинг на няколко етажа, както и паркинг на отсрещната страна на реката, на мястото на поредицата от временни търговски обекти, чест от които от години не функционират. В района на новия кооперативен пазар ще се заложат търговски места за собствениците на работещите павилиони, като този за скара и пилета на грил и агроаптеките, пише в. „Струма“.

„Това е само един вариант за решаване на въпроса за открития пазар, малка част от който влиза в терена, отреден за храма. За окончателния ще възложим проектиране, като цялостната разработка тепърва предстои и за нея ще има конкурс“, съобщи кметът инж. Томов. На въпрос докъде стигнаха процедурите, свързани със старта на строителството на църквата „Св. Мина“, градоначалникът изрази надежда, че на 15 август ще се направи първа копка.

„На среща с владиката днес ( б.р. вчера) се договорихме да направим инициативен комитет и сдружение от фирми, които искат да се включат в строителството и са готови да дарят труд и материали“, заяви инж. Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *