Томислав Дончев: България получава 50 млрд. лева от ЕС до 2030 г.

До 2030 г. България има право на 50 млрд. лв. от Европейския съюз (ЕС), като Планът за възстановяване и устойчивост е една четвърт от този ресурс. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на обсъждане на Плана на заседание на Комисията по бюджет и финанси към НС.

Той уточни, че заложеният срок от 30 април по плана всъщност е инструктивен. Реално от едно от съобщенията от Европейската комисия (ЕК) става ясно, че крайният срок е 2022 г.

Към момента единствено Португалия е внесла план, а повечето държави членки, също като нас, са в процес на съгласуване и комуникация с ЕК. Шест държави-членли пък са внесли писмени предложения само за някои сфери.

В българския План за възстановяване има заложени 49 инвестиционни проекта и 37 реформи.

“Целта на плана е да акцентира въху икономическо възстановяване, развитие и реформи”, заяви Дончев. Той напомни, че във финалния вариант на акта България заявява, че няма да се възползва от предложения кредитен ресурс в размер на над 9 млрд. лв. “В годините назад страната ни е била изключително предпазлива по всякакви форми на генериране на дълг. Правителтвото е преценило, че би се справило и е инвестирало достатъчно мерки в подкрепа на икономиката и бизнеса, без да генерира кредитен ресурс”, обясни Дончев.

На заседанието на бюджетната комисия присъстваше и заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева, която уточни, че за стълб “Образование и умения” са предвидени 1,5 млрд. лв. Те са свързани с 6 структурни реформи, три от които вече са в ход. Ангелиева напомни, че една от идеите за промяна в тази сфера е изграждането на т. нар. STEM кабинети във всяко българско училище.

Един от основните въпроси на депутатите от бюджетната комисия бе кога планът ще бъде внесен в ЕК. Дончев уточни, че днес документът ще бъде внесен в Министерски съвет

“След като бъде внесен в Министерски съвет, има две версии – планът да бъде внесен в Народното събрание, което също може да го изпрати към Еврокомисията”, каза вицепремиерът. Друг вариант е Планът да се даде за предварителна оценка от ЕК, което е част от препоръките на комисията. Така той ще бъде оценен на базата на 11 критерия, които са разработени от комисията. Тази процедура обаче притесни депутатите, че така може да има излишно забавяне. Според вицепремиера то може да трае 2-3 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *