Ток и горива качват хляба още в завода с 4-6%

Скъпи ток и горива качват хляба още в завода с 4-6% и затова очакваната много добра реколта е малко вероятно да доведе до спад на цените на насъщния, научи „Монитор“. „Богатата реколта не е гаранция за поевтиняване на хляба, защото житото е борсова стока и на цената му влияят много външни фактори на пазарите в чужбина“, каза Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.

По думите му очакванията на хлебарите са богатата реколта поне да стабилизира цените на брашното, което

от началото на годината е поскъпнало с около 100 лв. за тон

до над 600 лв. „Притесненията са от скъпия ток на борсата и вдигането на цените на горивата. Никой не взема мерки за контрол на скока на електроенергията, която е двойно по-скъпа от миналата година. Влиянието на скъпите горива и тока грубо вдига себестойността на хляба при производителя с 4% до 6%“, поясни той. Людиев съобщи още, че първите количества от новата реколта българско жито са показали не много добри хлебопекарни качества.

Относно резултатите от новата реколта досега от земеделското министерство информираха за ожънати 832 314 хектара с пшеница и прибрани 5 032 443 т зърно при среден добив 605 кг/дка. През 2020 г. добивите бяха доста по-малки – 392 кг/дка. До момента са ожънати над 70 на сто от площите с жито.

Очакваното производство е в рамките на 6,5 млн. т.

По данни от борсите цените на пшеницата са много добри – 320-340 лв. за тон. Според експерти поскъпването на цената на зърното до края на 2021 г. и началото на 2022 г. ще се стимулира от инфлационни рискове на международните пазари. Един от основните са въведените от Русия от месец нови експортни такси, което може да се отрази на регионалните експортни сделки в Украйна, Румъния и България, прогнозират борсовите експерти.

По предварителни данни на НСИ (обхващащи цялата търговия със зърнени култури – по морски, речен и сухоземен път) през периода юли 2020 г. – април 2021 г. са изнесени общо 3,1382 млн. т пшеница, 306,7 хил. т ечемик и 192,4 хил. т рапица.

Царевицата и слънчогледът заплашени от суша

Към настоящия момент от ведомството определят състоянието на посевите с царевица и слънчоглед като добро. Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони протича при задълбочаващ се дефицит на почвена влага и наднормени температури, коментират още от агроведомството. Падналите валежи през второто десетдневие на юли бяха локални. На места в северозападните райони те достигнаха и надвишиха нормите за месеца, като във Враца достигнаха 56 л/кв.м, в Монтана – 100 л/кв.м, и Драгоман – 73 л/кв.м. Там съответно и дъждовете наводниха земеделски участъци.

В по-голямата част от Южна България валежите бяха без стопанско значение, посочиха от МЗХГ. По оценка на експертите обаче екстремно високите температури в момента се отразяват неблагоприятно върху фертилността на полена при слънчогледа и средноранните хибриди царевица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *