Този райски остров слага Занзибар в малкия си джоб

Този райски остров слага Занзибар в малкия си джоб

Ако искате да прекарате почивката си на някой екзотичен остров и сте се насочили към дестинация в Индийския океан, изборът ви е чудесен. Там има прекрасни места с красиви плажове невероятна атмосфера, които ще ви накрат да се почувствате като на друга планета.

Една от предпочитаните дестинации в тази посока е така модерният напоследък Занзибар. Островът, който е част от Танзания и технически е част от Африка, предлага почивка, пълна с приключения и забавления.

Има, обаче, един друг остров, който е с не-малко красива природа и и е много атрактивен за туристите. Той също се намира в Индийския океан и е може би най-сериозният конкурент на Занзибар.

Мавриций е вулканичен остров с богата зеленина, който е по-тясно свързан с индийската култура и е най-прогресивната страна в целия регион на Индийския океан.

Ако се чудите кой от двата острова да изберете, вижте какво отличава Мавриций от Занзибар, къде е най-красиво и, не на последно място, къде е по-безопасно.

Мавриций

Мавриций е остров на спящ вулкан, намиращ се в южния Индийски океан. Има значителен размер и много плажни ивици, планинската вътрешна част и безброй курортни градчета.

Основните туристически зони са покрай по-защитеното северно крайбрежие. Сред тях са Гранд Байе, Троа-о-Бише и Балаклава. Хотели и туристически зони има из целия Мавриций и почти на всеки плаж. А красивите плажове са страшно много.

Столицата Порт Луис е жилищен и търговски център и не е предвидена за туристи на почивка, информира wheretogoformyholiday.com.

Занзибар

Занзибар е архипелаг от острови, на 35 км от бреговете на Танзания в Индийския океан. Пвоечето туристи посещават най-големия остров Унгуджа, който често наричат просто Занзибар (или остров Занзибар).

Най-красивите плажове са в източната част на острова, но това е и брегът, който е най-много изложен на морските ветрове и има голяма амплитуда при приливи и отливи (при отлив може да се наложи дълга разходка, за да стигнете до водата).

По-тихите зони са в северната част на острова. Стоун Таун е историческата столица, в която има изненадващо много неща за разглеждане. Подходяща е, обаче, за еднодневна екскурзия, а не за цяла почивка.

Голямата разлика между Занзибар и Мавриций

Основната разлика между двата острова за посетителите е инфраструктурата. Мавриций има прилични пътища, магазини от западен тип, модерно летище и ниво на сигурност, сравнимо с европейски и северноамерикански държави.

В Занзибар опасностите изскачат съвсем случайно, има черни пътища, чести спиране на тока и небрежно отношение към всичко.

Един от най-лесните начини да видите разликите между Занзибар и Маврицийн е като погледнете БВП на глава от населението. В Занзибар той е 656 долара, а в Мавриций – 11 280.

Мавриций ще бъде вашата безопасна райска дестинация за почивка, докато Занзибар предлага изживяване в една развиваща се страна. По опитните туристи могат да сметнат Мавриций за малко стерилен, с атмсофера не много по-различна от вкъщи, но това може да е идеално за по-зрелите туристи или такива, които пътуват със семействата си.

Защо да изберете Занзибар

Големият плюс на Занзибар е, че почивката може лесно да се комбинира със сафари в Танзания. Често двуседмичната почивка се разделя между Серенгети и след това с полет от Аруша до Занзибар за релакс на плажа. Природата на Мавриций не може да предложи подобно нещо.

За разлика от много други екзотични острови, на Занзибар има много какво да се прави на плажа. Има ежедневни екскурзии до Стоун Таун, Призън айлънд, природния резерват Жосани, както и много възможности за гмуркане. Занзинар е много по-подходящ за гмуркане.

Защо да изберете Мавриций?

Мавриций е райският остров, където да заведете родителите или децата си за една абсолютно безметежна почивка. Има значително по-малък риск от хранително отравяне, дребни престъпления или дразнещи номера за събиране на пари от туристите като свръхтаксуване или безкрайни пазарлъци.

Мавриций е едно от най-безопасните места за почивка в района на Африка, Индия и Югоизточна Азия. Ако търсите екзотична дестинация с удобствата на дома, тогава това трябва да е вашият избор.

Летища

Мавриций се обслужва от модерно международно летище, което се намира на южната страна на острова. Трансферите до курортите на север отнемат около 90 минути.

Летището на Занзибар е в окаяно състояние. То е старо, неорганизирано и мизерно. За щастие, поне е близо до Стоунтаун.

Пътищата в Централен Занзибар са трудни и често са просто една разкаляна пътека, така че очаквайте дълъг и друсащ трансфер.

Минуси

Мавриций:

– дълги полети, тъй като в близост няма голямо международно летище за прекачване;

– не е евтино;

– всички природни красоти са в далечения южен край и до там се стига след дълго пътуване с такси.

Занзибар:

– лоша инфраструктура, често спиране на тока, ужасни пътища;

– 5 звезди в Занзибар не отговарят на стандартите за качество в другите държави;

– разликата в материалното положение между туристите и местните хора е огромна. Извън хотелите и курортите трябва да се движите с повишено внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *