Тодоров: Паскалев е подменил решение на ОбС, променил е зоната на озеленяване

Екскметът на Благоевград Костадин Паскалев еднолично е подменил решение на ОбС, с което е осигурил възможност на собствениците на частния терен до кортовете при бейзболното игрище в местността Бачиново „Универсал Строй Консулт“ ООД да могат да строят хотели, спа център и жилищни сгради, съобщи вчера на пресконференция председателят на ОбС – Благоевград Андон Тодоров.

Това е станало през 2011 г. в последните месеци на мандата на К. Паскалев като градоначалник, пише в. „Струма“. Само с негова заповед зоната, определена с решение на местния парламент за озеленяване, спорт и атракции по Общ устройствен план (ОУП), е променена в курортна зона, което развързва ръцете на собствениците да реализират инвестиционни намерения, очакваната печалба от които е минимум 15 млн. евро.

Скандалните разкрития Андон Тодоров подкрепи с документи. „С решение на ОбС на 25.ІІ.2011 г. е одобрен ОУП, в който цялата зона на местността Бачиново край р. Бистрица от заведение „Рай“ до ресторант „Воденицата“ е определена за озеленяване и спорт“, изнесе факти от продължителна и щателна проверка А. Тодоров. „Веднага след влизане на решението в сила на 15.ІІІ.2011 г. К. Паскалев изпраща искане за корекция на стария ОУП до директора на Националния център за териториално развитие. Само седмица по-късно от центъра е получено писмо да се уточни обхватът на устройствената зона около р. Бистрица в парк Бачиново, отредена за курортна. Вероятно това е станало след телефонни разговори, защото документ за промяна на отредената за озеленяване и спорт територия не съществува.

С писмо кметът Паскалев иска промяна на зоната и без решение на ОбС, нарушавайки закона, предназначението на зоната е променена при това само в частта на частния терен. След смяна на зоната на 22.VІ.2011 г. със заповед на К. Паскалев се допуска изработване на ПУП за застрояване. На база на тази заповед, след като стана кмет, Р. Томов процедира застрояването в Бачиново на жилищна сграда, хотелски комплекс, ресторант, спа центрове, подземни и надземни гаражи и спортни площадки.

Имотът на „Универсал Строй Консулт“ е около 20 дка, това прави около 30 000 кв.м разгъната застроена площ. Сметнато по 500 евро за 1 кв.м ( въпреки че реалната цена вероятно ще е два пъти по-висока), това прави очаквана печалба от минимум 15 млн. евро.

„За финансов интерес в такива размери става въпрос! Давате си сметка защо бившият кмет Р. Томов бави процедурите по налагане на мораториума, наложен преди година от ОбС, за застрояване на терени, ползвани като зелени площи, за паркове и спорт, които по ОУП са с друго предназначение. Сигнала за грубото нарушение на закона и злоупотреба с власт е подготвил и ще го внеса първо до вр.и.д. кмета Ясен Попвасилев и гл. архитект на община Благоевград с искане за незабавно стопиране на всички инвестиционни намерения за строителни дейности, противоречащи на определената с решение на местния парламент зона за озеленяване. ОбС не е против частната инициатива, няма никакъв проблем да се разреши на собствениците на терена да изградят в имота си съоръжения в съответствие с тази зона – спортни площадки и съблекални към тях, заведение за освежаващи напитки, но не и масивни сгради. Ако кметският екип не спре старта на строителството, което не е разрешено по утвърдения от местния парламент АУП, ще сезирам съда, прокуратурата, Басейнова дирекция и РИОСВ“, категоричен бе председателят на ОбС Андон Тодоров.

Той отбеляза, че по същата схема ОУП е подменен и в други зони, и съобщи, че има информация за издадена виза за застрояване на кортовете на Галчев в парк „Ловен дом“ от гл. арх. Емил Стоянов, който бе в управленския екип на Ат. Камбитов.

На въпрос за прехвърлената „топка“ от Общинския експертен съвет по устройство на територията към ОбС, касаещо съгласие да се застрои частен терен в района на паркинга зад сградата на съда в централната зона на Благоевград, А. Тодоров заяви: „Докато съм председател на ОбС, няма да допусна такъв материал да се внесе за обсъждане в комисиите и в пленарна зала, дори с риск да ме съдят. Когато преписката дойде при нас, ще я изпратя до съда и прокуратурата за проверка“.

Попитан дали ще се включи като кандидат за кмет на Благоевград в предстоящата кампания за избор на нов управник на общината, той недвусмислено отбеляза, че провокация да го направи ще са кандидатури на бившите кметове Камбитов и Томов. „Ако хората, довели общината в това окаяно състояние през последните 10 г., се включат в изборите, най-вероятно ще опитам още веднъж да получа доверието на съгражданите си“, откровен бе А. Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *