Тодоров назначи спецкомисия да опише зелените зони за строителство в Благоевград

Сформирана е 11-членна спецкомисия, която да опише всички площи на територията на община Благоевград, които в момента се ползват като зелени терени, паркове, алеи, паркинги и др., но по общ устройствен план са с предназначение за строителство без одобрени подробни устройствени планове. Съставянето й бе разпоредено с решение на ОбС преди близо година, когато заради искането на „Универсал Строй Консулт“ да строи в района на кортовете в местността Бачиново местният парламент наложи мораториум върху застрояване на тези площи.

Председателят на ОбС Андон Тодоров тогава сезира екоинспекцията за мораториума за застрояване на зелените площи и РИОСВ започна продължителна кореспонденция с общината и ОбС в очакване на категоричен отговор има ли влязъл в сила такъв мораториум върху застрояване на зелените площи в Благоевград, или ПУП-ът за застрояването на Бачиново от 2011 г. е още в сила, пише в. „Струма“. Проточилото се заради бавене на екипа на кмета Томов сформиране на комисията, която да опише всички такива зони, принуди РИОСВ на три пъти да дава отсрочка в очакване на отговора и накрая даде зелена светлина на фирмата инвеститор „Универсал Строй Консулт“ да строи в парка жилищни сгради, хотел, СПА център, паркинги и гаражи.

Бавене и протакане на запълването на квотата от Общинска администрация забави с близо година сформирането на важната комисия, но от вчера тя вече е факт с участието на четирима съветници, четирима външни експерти и трима общинари. Това са съветниците Васил Миладинов, Лилия Мечева, Евгени Бибов, Павлин Янкулски, експертите арх. Константин Христов, арх. Анушка Костадинова, арх. Васил Филипов и екологът Елизабет Иванова, а от Общинска администрация урбанистът Стела Лишкова, екологът инж. Диана Стефанова и Кирил Чаушев.

Новата комисия е задължена да представи пълен списък на все още незастроените зелени терени пред местния парламент, който ще реши как ще се процедира и дали да блокира напълно и навсякъде инвестиционни намерения на частните инвеститори. Според съветници създаването на тази комисия дава възможност за нов опит да се спре застрояването на района на кортовете в местността Бачиново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *