„Това е историческо решение“: Испания призна Палестина

„Западният бряг и ивицата Газа трябва да бъдат свързани с коридор, със столица Източен Йерусалим и обединени под легитимното управление на Палестинската автономия“, заяви Педро Санчес.

Правителството в Испания официално призна Палестина за независима държава. „Това е историческо решение, което има една единствена цел: да помогне на израелци и палестинци да постигнат мир“, заяви министър-председателят Педро Санчес.

По-рано Норвегия взе същото решение. Министърът на външните работи Еспен Барт Ейде обяви решение като подкрепа за умерените сили и в двете държави. Очаква се в рамките на деня и Ирландия да признае Палестина. Мадрид, Дъблин и Осло обявиха решението си миналата седмица.

По въпроса за границите на Палестина Санчес каза, че Испания няма право да „определя границите на други държави“. Позицията на Мадрид обаче е „в пълно съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и с традиционната позиция на ЕС“. Следователно тя признава границите от 1967 г., съществували преди Шестдневната война, уточнява АРД.

Палестинската държава трябва, на първо място, да има възможност да съществува, подчерта още Санчес. „Западният бряг и ивицата Газа трябва да бъдат свързани с коридор, със столица Източен Йерусалим и обединени под легитимното управление на Палестинската автономия“, допълни испанският премиер.

Според него решението на Испания не е насочено срещу никого – „със сигурност не срещу Израел, един приятелски народ, когото ние уважаваме, ценим и с когото искаме да имаме възможно най-добрите отношения“. Санчес осъди остро терористичните атаки от 7 октомври и ислямистката организация Хамас, която ги извърши. Испания, подобно на другите държави от ЕС, САЩ и Израел, разглежда Хамас като терористична организация. Признаването на Палестина обаче е „единственият път към решението за две държави“, каза премиерът.

Декларацията на трите европейски държави, че искат да признаят палестинска държава, вече предизвика възмущението на Израел и дипломатически спор, който оттогава се разраства почти ежедневно, особено между правителствата в Мадрид и Йерусалим. Израелският външен министър Израел Кац обвини Санчес, че с признаването на палестинската държава се е превърнал в съучастник в „подстрекаване към геноцид срещу евреите“.

Повечето държави в Организацията на обединените нации – общо 138 от 193 – официално признават палестинската държава, припомня БиБиСи. Сред тях са малко европейски страни, сред които Унгария, Полша, Румъния, Чехия, Словакия, България, Швеция и Кипър. Позицията на други западноевропейски държави и САЩ е, че ще признаят Палестина за държава като част от дългосрочно мирно решение в региона.

На 10 май тази година 143 от общо 193 членове на Общото събрание на ООН гласуваха в подкрепа на палестинската кандидатура за пълноправно членство в ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *