Тихомир Стойчев: Реализирана е една малка група за шпионаж, по върховете има много по-интересни хора

Тихомир Стойчев: Реализирана е една малка група за шпионаж, по върховете има много по-интересни хора

Акцията срещу шпионажа в полза на Русия е безпрецедента. Българските служби през последните години имат безпрецедентен принос да възпират шпионите. Това заяви бившият директор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев по повод ареста на група руски шпиони у нас, в ефира на БТВ.

„Учудвам, че при предишните случаи на изгонени руски дипломати не бяха посочени техните връзки в България. Не видяхме и някакви дела да се водят. Това беше по-дипломатичен ход“, добави той.

„Сега имаме един безпрецедентен случай, при който се действа по-силово. Учудвам се, че този, когото наричат резидент е на доста напреднала възраст и в същото време е толкова активен във вербуването на хора“, смята той.

„Реализирана е една малка група, а може би по върховете има много по-интересни хора“, допуска Стойчев.

„От кадрите, които видяхме, става ясно, че е имало някаква шпионска дейност. Но тези хора са проучвани само шест месеца. Кой ще поеме отговорност, че мрежата не е пресечена твърде рано“, пита се бившият директор на ЦСБОП.

„Министерство на отбраната доста прозрачно подсказва в каква посока се модернизира, по-скоро се търсят другите връзки за разширяването на НАТО. Русия се опасява от това разширяване. В това пространство всеки търси разузнавателна дейност. Очаквам да има контрамерки от страна на Русия“, коментира Стойчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *