Теснолинейката Септември – Добринище стана на 100

Парен локомотив потегли вчера преди обяд от жп гарата в Септември по пътя на теснолинейката за Добринище. Специалният ретро влак едва побра едва побра десетките желаещи да се повозят по живописния маршрут.

На разположение на пасажерите бяха 10 юбилейни вагона. Цената на билетите от близо 40 лв. обаче не спря мераклиите да се повозят по вековната дековилка, която благодарение на ентусиазма на младежи от сдружение „За теснолинейка“ преди години бе спасена от закриване.

Юбилейното пътуване вчера беше до СПА-столицата на Балканите и на България-Велинград, а по пътя туристите имаха възможност да спрат на гара Цепина и да видят музейната сбирка за живота и функционирането на теснолинейката. Изграждането на теснолинейната линия започва през пролетта на 1921 г. Това е единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България.

Линията е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите.

Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *