Терористът Сергей Радков имал фалшива лична карта?

Терористът Сергей Радков имал фалшива лична карта?

20-годишният българин, който е арестуван в Антверпен за тероризъм, е част от ромската махала в Благоевград, съобщава „Телеграф“.

Белгийски медии съобщиха, сред група арестувани в Белгия по подозрение в подготовка на терористичен акт има и българин – Сергей Радков.

Според говорителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт мишена на джихадитска групировка е бил кметът на Антверпен Барт Де Вевер. Водещата версия за планираното покушение е забраната за носене на забрадки и религиозни символи в кметството на града.

Проверка установи, че става въпрос за Сергей Радков, роден през 2003 г. в Благоевград на улица „Балкан“. Той е напуснал страната с родителите си като дете и за последен път е бил у нас през 2016 г.

Във връзка със задържания българин, уличен в участие в терористична група в Белгия, вътрешният министър коментира, че от МВР не е изисквана информация за него.

„През 2016 г. е напуснал страната ни. България няма никаква връзка с неговата евентуална криминална дейност”, подчерта той.

Според информация на адреса на същата улица е била правена и проверка, свързана с търговия на гласове за изборите.

Както съобщиха медиите, в понеделник вечерта белгийската федерална полиция е извършила обиски и арести в няколко града, сред които Брюксел и Антверпен, и е задържала 8 души. След като са били разпитани, седем от тях са оставени в ареста. Един от тях е и българският гражданин. Други петима са с белгийска националност и един с турска.

Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани джихадисти, които са подготвяли терористични атаки. В Антверпен са арестувани петима души, които по думите на правосъдния министър Винсент ван Квикенборг са готвели атака срещу държавни институции.

Има данни, че са планирали и въоръжени нападения срещу полицейски управления, съобщават местните медии.

В същото време полицията в Брюксел задържа и трима души в кварталите Скарбек, Моленбек и Завентем. В тази група попада и българинът Сергей Радков. Обвинението срещу него е за участие в дейността на терористична група, като е отговарял за доставки на оръжие.

Нашенецът, подготвял атентат в Белгия заедно с „Ислямска държава“, се оказа…

Според разследващите двете групи са поддържали контакт помежду си и са координирали действията си. За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април. Според медиите те са свързани с групировката „Ислямска държава“.

Един от групата е освободен, а българинът остава в ареста. Всички задържани ще бъдат изправени пред съда в понеделник.

В ромската махала на Благоевград никой не знае нищо нито за Сергей Радков, нито за неговото семейство. Адресът, който е по лична карта на задържания за предоставяне на оръжие на група лица за подготовка на атентат в Белгия, е на улица „Балкан“ в областния център на Пиринско.

Там живеят съвсем други хора, които нямат никаква връзка със семейството на 20-годишния българин. Няколко местни жители и комшии бяха категорични, че не знаят кой е Сергей Радков. Мъж от къщата отсреща увери, че живее от 40 години тук, но никога в съседния дом не е живяло дете с това име.

Знае се, че Сергей е роден през 2003 година, за последно се е прибирал в България през 2016 г. за малко и пак е заминал за чужбина. Тогава е бил непълнолетен, след това няма друго регистрирано влизане в страната.

„Няма такъв Сергей Радков. Не познаваме нито такова дете, нито такъв младеж. Никога не са живели тук. Може да има фалшива лична карта, може само да се е водил на този адрес.

Много мъже и жени от нашата махала са по чужбина, навсякъде са из Европа, но не вярваме наши хора да са терористи“, каза Антон Кирилов, който живее в ромския квартал.

Темата се коментираше оживено в Предел махала заедно с тази за предстоящите избори, но никой не познава задържания българин. Източници твърдят, че преди много години бащата на Сергей е починал.

Момчето е заминало за Белгия с майка си и останалите си братя и сестри. Не е изключено да е ползвано за просия там, а по-късно да е вербувано за участие в терористична група. Знае се още, че майка му от няколко години живее с друг мъж, който е българин, но не е от Пиринския край.

„Заминали са много отдавна зад граница, затова е нормално никой нищо да не знае за тях“, твърдят полицейски източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *