Температура под 36,3 градуса – сигнал за болест на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза играе много важна роля и ако тя не работи правилно, може да причини редица проблеми. Ако постоянно се чувствате уморени или сте с наднормено тегло без видима причина, може да имате проблеми с нея.

Симптомите на нарушение на щитовидната жлеза могат да бъдат объркани с общо състояние на умора, но обикновен тест с термометър ще ви помогне да определите дали това е така. Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в областта на шията, непосредствено над ключицата.

Бидейки една от ендокринните жлези, които произвеждат хормони, тя контролира много процеси в организма – осигурява правилния метаболизъм, температура, ниво на енергия и развитие. Щитовидната жлеза приема йод от храната и я превръща в хормоните Т3 и Т4. Поради тази причина в райони, където има недостиг на йод, хората често са изправени пред проблеми с щитовидната жлеза.

Трийодтиронинът (Т3) и тироксинът (Т4) са два хормона, които щитовидната жлеза произвежда и те са отговорни за метаболизма. Друг хормон – калцитонин, регулира нивото на калций в кръвта и костите. Една от задачите на щитовидната жлеза е да ни осигури достатъчно енергия.

Първият симптом, че нещо не е наред, често е умората. По правило щитовидната жлеза не се вижда и не се усеща. Когато функцията ѝ е нарушена, жлезата може да се увеличи по размер и това нарушение е известно като гуша. Тъй като щитовидната жлеза отразява метаболизма в тялото и топлината се генерира по време на метаболизма, телесната ви температура може да покаже как работи щитовидната ви жлеза. За теста ще ви е необходим термометър за измерване на базална температура. Такъв термометър е по-чувствителен и измерва температурните промени по-точно от конвенционалния термометър. Продава се в аптеките.

Дръжте термометъра близо до леглото. Използвайте термометъра сутрин след събуждане и преди да станете от леглото, като го поставите подмишницата за 10 минути. Записвайте температурата за една седмица. Средната основна телесна температура трябва да бъде между 36,5 и 36,7 градуса по Целзий.

Ако при две повторни измервания температурата ви е под 36,3 градуса по Целзий, щитовидната ви жлеза може да не работи правилно. Този тест не трябва да се използва като заместител на правилния медицински преглед. Той просто ще ви даде намек дали имате дисбаланс в щитовидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *