Тежка обстановка: Гърмен бедства без вода

Тежка обстановка: Гърмен бедства без вода

Най-вероятно трасето на главния водопровод за Гърмен, който минава над река Места, ще бъде изместено. Половината от населените места в общината от три денонощия са без питейна вода.

Спешни екипи продължават да работят по отстраняването на авариите и почистването на пътищата между населените места в общините Петрич, Гърмен и Хаджидимово. В Кресна и Благоевград обстановката се нормализира.

Три от селата в община Гърмен вече имат вода, макар и на режим. В момента се възстановява стара помпена станция и резервоар, които могат да захранят още две населени места, каза кметът Феим Иса:

„Остават Марчево, Огняново и Балдево, които са вече трето денонощие без вода. Надявам се ВиК да ми докладват добри новини, тъй като се опитват да възстановят една стара помпена станция. Ако това се случи, надявам се до края на седмицата да нормализираме водоподаването към всички селища“.

Работи се по проектиране на ново трасе за авариралия главен захранващ водопровод, така че да не виси над река Места:

„Надявам се в ситуация на извънредно положение тия процедури да бъдат много кратки“.

Възстановяване наскъсаните диги и изграждане на защитни съоръжения по коритата на двете големи реки Струма и Места, спешен преглед на опасните мостове и подпорни стени са приоритетът, който ще предотврати бъдещи бедствия, каза областният управител Николай Шушков, който утре ще бъде на срещата с ресорните министри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *