Тарикати ползват изборните комисии за ваксина без ред, после се отказват

Тарикати намериха нов начин да се вредят за ваксина. Те се записват за участие в секционните избирателни комисии по покана на партии и коалиции. Членовете на СИК се имунизират с предимство и 1700 в Пловдивско вече получиха първа инжекция. Веднага след като бъдат ваксинирани обаче, хитреците уведомяват партийните щабове, че се отказват да ходят в секциите на 4 април, пише „Марица“. Номерът става все по-популярен, което обаче рискува да провали идеята членовете на изборните комисии да бъдат застраховани срещу заразяване.

В Пловдив и областта са сформирани общо 980 секционни комисии, в които са ангажирани 7678 души. Членовете са назначени още миналия месец от кметовете на общините по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, след което списъците за имунизация са изпратени на РЗИ – Пловдив.

Председателят на 16-а РИК – Пловдив Илиан Иванов каза, че до момента имат 30-40 замени. Засега обаче няма информация в кои случаи има отказ от участие в СИК след получена ваксина. Това няма как да се засече, защото от здравната инспекция не подават данни в РИК кои от членовете са имунизирани. „Изпращаме до РЗИ само промяна в състава на СИК, когато една или друга партия иска замяна”, обясни Илиан Иванов.

„Всеки ден се подават заявления за замяна на един или друг член на СИК, потвърди и Дарина Тодорова, председател на 17-а РИК за Пловдивска област. Тя не изключи, че е възможно някой да използва участието в секция за имунизация, но подчерта, че няма как да се провери и да се докаже.

Затова замените в областната РИК ще се правят в края на март. Тогава обаче трябва да се сформират и допълнителни секции в здравни заведения и за носене на урни в домовете на карантинирани и на хора с увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *