Тарикати ползват изборните комисии за ваксина без ред, после се отказват

Тарикати ползват изборните комисии за ваксина без ред, после се отказват

Тарикати намериха нов начин да се вредят за ваксина. Те се записват за участие в секционните избирателни комисии по покана на партии и коалиции. Членовете на СИК се имунизират с предимство и 1700 в Пловдивско вече получиха първа инжекция. Веднага след като бъдат ваксинирани обаче, хитреците уведомяват партийните щабове, че се отказват да ходят в секциите на 4 април, пише „Марица“. Номерът става все по-популярен, което обаче рискува да провали идеята членовете на изборните комисии да бъдат застраховани срещу заразяване.

В Пловдив и областта са сформирани общо 980 секционни комисии, в които са ангажирани 7678 души. Членовете са назначени още миналия месец от кметовете на общините по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, след което списъците за имунизация са изпратени на РЗИ – Пловдив.

Председателят на 16-а РИК – Пловдив Илиан Иванов каза, че до момента имат 30-40 замени. Засега обаче няма информация в кои случаи има отказ от участие в СИК след получена ваксина. Това няма как да се засече, защото от здравната инспекция не подават данни в РИК кои от членовете са имунизирани. „Изпращаме до РЗИ само промяна в състава на СИК, когато една или друга партия иска замяна”, обясни Илиан Иванов.

„Всеки ден се подават заявления за замяна на един или друг член на СИК, потвърди и Дарина Тодорова, председател на 17-а РИК за Пловдивска област. Тя не изключи, че е възможно някой да използва участието в секция за имунизация, но подчерта, че няма как да се провери и да се докаже.

Затова замените в областната РИК ще се правят в края на март. Тогава обаче трябва да се сформират и допълнителни секции в здравни заведения и за носене на урни в домовете на карантинирани и на хора с увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.