Тайнственият свещен град Перперикон

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Самият древен град Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Разположен е на височина 470 м, на няколко площадки върху един от планинските върхове и част от фланговете му.

Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв.м). Комплексът включва дворец – светилище от VI – V в. пр. н. е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм – прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците – резиденции на тракийските царе. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. В него може да се открие тракийско завещание, носещо спомена за бога на виното Дионис. Внушителен култов център, грандиозен архитектурен ансамбъл – това са само част от описанията на невероятния град. Тук се създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.

Легендите твърдят, че Александър Велики бил получил прозрението на оракула, че ще стане господар на света. Истината е, че историците все още водят спорове около направените разкопки и значението на артефактите, но няма съмнение, че древният град е разполагал с цялостна изградена система както за съответстваща на функциите му инфраструктура, така и за водосъхранение и водоснабдяване, битови и духовни нужди. Бил е обитаван с различен интензитет през вековете, но животът тук замира някъде в средата на XIV век при завладяването от османците. Впоследствие Перперикон потъва в забрава чак до 2000 г., когато археолозите започват мащабна работа по разкриването му.

За първи път археологическият комплекс е описан от проф. Иван Велков през 1930 година, но мястото придобива публичност вследствие на проучванията на проф. Николай Овчаров. Той е една от главните причини за популяризирането на Перперикон в медиите, а вследствие на това – засиленият туристически интерес към този култов комплекс.

Забележителна и важна подробност е, че Перперикон е считан за едно от 50-те свещени места в целия свят. Енергията му е невероятна и може да се усети абсолютно непосредствено, докато се разхождаш между древните стени, изкачваш старите каменни пътеки и стълбища или приседнеш на някой от блоковете, ограждали някогашните храмове, административни сгради и домове.

Тук заедно живеят цели шест различни исторически епохи, които днес са достолепни свидетели на нашето време. Именно затова Перперикон се утвърди като най-голямото светилище на Балканския полуостров и една от най-популярните туристически дестинации в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *