Тайни барове в Милано работят насред коронавируса

Нелегални барове и ресторанти процъфтяват в Милано в тежките времена на COVID-19, когато всички заведения би трябвало да бъдат под ключ – констатира без да се церемони най-четеният италиански всекидневник „Кориере дела сера“.

Според репортерката на вестника Елизабета Андреис, незаконно отворените в условията дори на пълен локдаун локали се намират преди всичко в центъра на столицата на Ломбардия или в нейното университетско градче. Обикновено въпросните завадения са “маскирани” с ветрини като на вестникарски павильони, книжарници или магазинчета за хранителни стоки, а влизането в тях става срещу парола, съобщавана от клиента на нарочен пазвантин.

Тя може да бъде например „беладжия“, „непослушник“, „отмъщение“ и други думички, навяващи неподчинение към официалните рестриктивни мерки за борба срещу коронавирусната инфекция. Това пък означава, че паролите са достояние само на подбрани и сигурни мющерии, които няма да изпеят заверата в полицията. Понякога входът на нелегалните кръчми е в задни дворове или откъм подземия, които винаги са скрити от любопитни погледи. Интересното е, че тези заведения работят до след полунощ, тоест дори и след наложения от властите вечерен полицейски час.

Доста любопитно е твърдението на „Кориере дла сера“, че в Милано всички знаели за процъфтяващите незаконно барове и ресторанти, ама никой не отварял никога дума за тях. Изводът е косвено обвинение към силите на реда, които през тези дни, когато Ломбардия влиза отново в режим на „червена зона“, са под път и над път и контролират всичко. Но както се намеква в дописката, ченгетата нямат достатъчно сили и кураж да разтурят незаконните кръчми, или просто ги подминават, отегчени и уморени от неволите покрай вездесъщия коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *