С тежки забрани за туристите спасяват Седемте рилски езера

Спират джиповете, превозващи туристи в Национален парк „Рила“ по пътя към Седемте рилски езера. Забраната за движение по двата основни пътя ще важи от 1 юли до 30 септември, като се предвижда ежедневен контрол от страна на парковата охрана и полицейски служители. Това съобщи за „Струма“ директорът на НП „Рила“ Владимир Милушев.

Ограничения ще има и по отношение броя на туристи, които ще имат достъп до езерата, заради заблатяването на Рибното езеро и езерото Трилистник.

„Проблемът с еутрофикацията на езерата е сериозен. Изследване показва, че в тях има нетипична растителност и тиня, което не е характерно за ледниковите езера. Причините за това са две – естествената ерозия, свличане на пръст към езерата, и насищането с органични вещества, които идват от хората. Затова сме предвидили това лято мерки, които да регулират туристопотока с цел намаляване на негативното въздействие върху езерните екосистеми.

Спира се движението на джиповете, а туристите, които искат да стигнат до езерата, ще ползват лифта и ще се придвижват по основните туристически пътеки с маркировка. Въвеждаме ограничения за броя на хората и палатките в лагера на дъновистите, който функционира един месец – през август. Не повече от 60 палатки и 200 посетители, за което има съгласие от страна на Бялото братство, тъй като и те искат да се запазят езерата.

Предвижда се рехабилитация на пътеките, върху които ще има естествена настилка от каменни плочи. Предвиждаме подобрение на системите за мониторинг, както с хора на терен, така и чрез използване на дронове, които ще извършват наблюдение за нарушители край езерата. През есента е заложено и прочистване на дънните отлагания в езерата чрез специални помпи, които не замътват водата“, обясни Владимир Милушев, който е категоричен, че ако сега не се вземат мерки, опасността от изчезване на Седемте рилски езера до 20 г. е напълно реална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *