С подпис и на селския кмет ще се освобождават дърводобивните фирми от отговорност за използване на горски пътища

Тристранни протоколи, подкрепени със снимков материал, ще контролират дърводобивните фирми на територията на община Благоевград дали рушат пътищата в селата и ремонтират ли ги след финала на работата им. Тази договореност бе постигната вчера на среща, свикана от кмета на общината инж. Румен Томов с участието на заместника му по строителството инж. В. Трошанов, шефа на правния отдел Станислава Иванова, кметовете на най-силно засегнатите от проблема села – Георги Бочуков – на Бистрица, Иван Митов – на Горно Хърсово, Галя Велкова на Габрово, Дебочица и Лешко, и шефа на „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев.

„Проблемът е много сериозен, селските пътища се разбиват най-вече при мокро време, тежките коли на дърводобивните фирми правят огромните коловози и после до махалите не могат да се качат дори колите с хляба“, обясни Г. Велкова. За ремонти на селските пътища миналата година община Благоевград е похарчила 186 000 лв., а в договорите, които дърводобивните фирми сключват с Горското, изрично е записано, че те са отговорни за възстановяване на нарушените пътища и за да гарантират това предварително внасят депозити, които се освобождават при приключване на работа. Десетина са в момента фирмите, с които „ДГС Благоевград” има сключени договори за дърводобив в държавните горски територии”, поясни директорът инж. Калин Зашев и отбеляза, че има и общински гори, дърводобивът в които се контролира и регулира от кметството.

Тристранните протоколи ще се подписват от фирмата, селския кмет и горския в началото и в края на изпълнение на договора, за да не се прехвърля отговорността и разходите за разбитите пътища, договориха се присъствалите на срещата.

На среща на градоначалника с всички селски управници в общината преди това кметицата на с. Българчево Елена Стойчева настоя да се въведе ограничение на броя на домашните кучета в урбанизираните зони максимум до 2, а нарушителите да подлежат на сериозни санкции, пише „Струма“.

„Проектът за Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регистрация на домашните в момента е в процес на обществено обсъждане. Въведоха се ограничения за броя на кокошките, кравите, овцете и козите, правим специално маршрути, по които да минават стадата, а за домашните кучета няма никакви ограничения, което създава сериозни проблеми“, обясни Е. Стойчева.

Тя даде пример със семейства в Българчево, които в двора си гледат по 8-9 кучета и съседите им не могат да мигнат по цели нощи заради лая им. „Всички собственици на кучета трябва да се задължат да ги регистрират и да ги кастрират, за да се ограничи популацията на бездомните“, категорична е кметицата на Българчево, която от години не може да се справи с проблема.

Предложението й е прието като конструктивно и резонно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *