С маска на плажа: Какви са ограниченията в Гърция?

Нови строги мерки действат в Гърция. Облекчават се, но не съвсем. Гърците вече ще могат да се прибират в 23:00, а не в 22:00 часа, ще работят и заведенията на открито.

За да отидат да пият кафе обаче, гърците отново ще трябва да пращат SMS. Това важи и за разходка. Музика обаче няма да е разрешена в заведенията. SMS-ите ще отпаднат след 15 май, те не важат за чужденци. Заради мерките в Гърция обявиха Христовото Възкресение в 21:00 часа.

„Досега имахме ограничение от два часа за излизане, но сега това отпада. Когато излизам с децата, само аз пращам SMS. Досега беше разрешено да излизат двама възрастни с до две деца. Маските са задължителни навсякъде навън”, разказа Светлана Енева Склирис – българка, която живее в Гърция и за първи път излиза на нормална разходка с най-голямото си дете.

Предположенията са, че задължителното носене на маски ще отпадне чак през септември. Тогава се очаква 90% от гръцкото население да бъде ваксинирано. Глобата за неносене на маски е 300 евро.

Преди дни се е стигнало и до необичайна ситуация – полицай е глобил свой колега, който не е носил маска в супермаркета.

„От началото на SMS-кампанията – 23 март 2020 година, до 1 май тази година са изпратени 775 млн. SMS-а за излизане. Хората, които ходят на работа, не изпращат SMS. Те го правят със специална декларация. На минута се изпращат средно 3000 съобщения”, разказа Светлана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *