С временни силози САЩ спасяват пшеницата на Украйна

Временните силози по границата с Украйна ще попречат на Русия да краде украинско зърно и ще гарантират, че зимната реколта няма да бъде загубена поради липса на складове, заяви в четвъртък министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак.

„Знаем за обстоятелства и ситуации, в които това се е случвало – руснаци са вземали пшеница от украински фермери. Така че, доколкото можем да го изнесем от страната, това е плюс, който намалява риска от загуби“, каза Том Вилсак пред АП.

Министърът на земеделието на САЩ обаче подчерта, че възстановяването на доставките от украинските черноморски пристанища е най-ефективният и ефикасен начин за износ на зърното.

Бихме искали пристанищата да бъдат отворени, защото това е най-ефикасният и ефективен начин за транспортиране на това зърно, но все пак то ще отнеме време, дори и пристанището да бъде отворено. Така че все пак трябва да има къде да се складира зърното.“

Американската компания за сателитни изображения Maxar Technologies заяви в четвъртък, че през последните няколко месеца кораби под руски флаг са транспортирали украинско зърно до руския съюзник Сирия. Русия отрича да краде украинското зърно.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че по границата с Украйна ще бъдат изградени временни силози в опит да се подпомогне износът на повече пшеница и да се отговори на нарастващата световна продоволствена криза.

След нахлуването на Русия и блокирането на пристанищата украинските доставки на зърно са в застой. Повече от 20 милиона тона са блокирани в силози. Войната разпалва световна продоволствена криза с рязко покачване на цените на зърното, олиото, горивата и торовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *